Ferenc Molnar – Dečaci Pavlove ulice

Misli povodom
“Dečaci Pavlove ulice” jeste roman koji me podseća na maminu staru biblioteku, na prvu zaljubljenost u književni lik (Feri Ač, naravno) i prvo gušenje u suzama posle čitanja.
Karakterizacija dečaka uglavnom je tipična za ovu vrstu književnosti, sa manjim, skoro stidljivo naznačenim odstupanjima. Na primer, u opisu vođe družine iz Pavlove ulice, suprotstavlja uspeh na društvenoj lestvici i poštenje, što je u ranijim delima za decu bilo nezamislivo:
Boka je izgledao pametan dečak, i uputio se da, ako ne postane u životu baš nešto veliko, postane svakako pošten čovek.

U opisu nesrećnog Nemečeka čini se da pisac ide još dalje:

Ima dečaka kojima čini radost – lepo se pokoravati.
Molnarovo delo predstavlja svojevrstan uvod u kasniju književnost za odrasle, budući da u mnogome iskače iz okvira dečje književnosti.
Epizoda o Nemečekovoj bolesti i poslu njegovog oca izjednačava svet roditelja sa svetom dece, i državu iz mašte, u kojoj se povremeno javi okrutnost i nečasnost (igralište) prenosi u državu zbilje, u kojoj samo te osobine vladaju. Svet igre dečaka pred smrću otvara put komadiću sveta odraslih, koji se u vidu građevinske firme useljava i potpuno okupira igralište.
S druge strane, država Igralište sa svojom hijerarhijom, uređenjem i pod-organizacijama neodoljivo podseća na distopijske slike iz “Gospodara muva”, i mladom čitaocu pruža odličnu osnovu za čitane književnih dela sličnog karaktera.
Molnaru se u ovom delu može zameriti jedino melodramatičnost određenih mesta, ali ona ne ugrožava realizam i didaktičnost romana u celini.
Najbolje prikazan lik: Gereb – izdajnike je teško slikati objektivno, a Molnar je to maestralno izveo kroz priču ljudi koji ga okružuju, uključujući i njegovog oca.
Najdraži lik: Boka mi nije bio simpatičan, iz nekog razloga. Možda baš jer je naslikan kao uzor poštenja i nepogrešivosti. Bio mi je malo dosadan, a malo sam se i stidela pred njim. Zato je Feri Ač moj ljubimac od prvog čitanja. (Ipak se nisam toliko promenila.)
Uz čitanje slušati: Neki pank, nešto nezrelo i grubo.

 

0 thoughts on “Ferenc Molnar – Dečaci Pavlove ulice

  1. Nag? Not Bitch?I say ‘Smoke em if you got em!’Last time I checked it was still legal butt it doesn’t seem like it anymore. No, I do not smoke ci.ntettesgLitreriag is illegal so please dispose of your butt properly.

  2. I was day trader once many, many years ago and I did use them too with many other short term indicators. The thing is that BC is not for day traders. The objective here are long term Apple spreads. The commentary may sounds like for short term traders but it is not intended to be like this. In regards to the SPY, it is short term (days to week or two) oriented but is is still not for day traders.

Leave a Reply

Your email address will not be published.