Misli povodom

Kenilvorti Visp – Kvidič kroz vekove

Madam Pins, naša bibliotekarka, rekla mi je da je (knjigu) gotovo svakodnevno “vucaraju, balave po njoj, uopšteno zlostavljaju” – što je veliki kompliment za bilo koju knjigu.
Ne volim sportove s loptom. Ne mirišem ih, uopšte, zapravo. A volim Hogvorts i sve što je u vezi s njim. Zato sam ovu knjigu otvorila željno, iako ne bez rezervi. (Čitala bih isto tako i o Akademiji Bobatons, iako ne volim Francusku, jer je preko Tročarobnjačkog turnira povezana s Hogvortsom.)
Pravog ljubitelja kvidiča zainteresovaće već sami nazivi poglavlja:
I – Razvitak letećih metli
II – Starinske igre na metlama
III – Igra iz Kvirdičke močvare
IV – Dolazak Zlatne skrivalice
V – Antinormalske predostrožnosti
VI – Promene u kvidiu od četrnaestog veka
VII – Kvidički timovi Britanije i Irske
VIII – Međunarodno širenje kvidiča
IX – Razvitak trkačke metle
X – Kvidič danas
Ne-toliko-pravog ljubitelja ovog sporta obradovaće naizgled uzgredni podaci o čarobnjačkom (i normalskom, kad se razmisli) društvu koji se u istoriji najpopularnije čarobnjačke zanimacije ogledaju ili provlače između njenih redova, poput začetka borbe za zaštitu životinja ili pitanja prava glasa za žene.
Obožavaoci sportskih statistika biće zadovoljeni uvidom u Arhiv Odseka za magijske igre i sportove, u kojem je navedeno sedam stotina različitih vrsta faulova u kvidiču, i svi su se odigrali tokom finala prvog Svetskog prvenstva 1473. godine, dok će se obožavaoci laganog humora Roulingove slatko nasmejati anegdotama o kvidičkim timovima, nalik na onu o Čadlijskim topovima, čiji je moto “Pokorićemo sve” 1972. promenjen u “Držimo palčeve i nadajmo se najboljem”.
Uz čitanje slušati: Harry Potter OST, naravno.

 

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *