Misli povodom,  prerazmišljavanje

Fejsbuk čita: formativne knjige

Znate kako svakih nekoliko meseci volimo da zatrpamo društvene mreže nekim ‘izazovom’? Bilo je foto-izazova, kulturnih izazova, stavi-fotku-omiljene-porno-glumice-za-profilnu izazova, crtačkih i muzičkih izazova, … (dopuni spisak). Meni je najprimamljiviji uvek bio #bookchallenge, tj. knjigoložnički izazov i njegove varijante. Učestvovala sam čak i u ozloglašenoj Razmeni knjiga (poslala nekoliko, dobila nekoliko, sa nekim učesnicima još održavam prepisku, ali to iskustvo zaslužuje poseban tekst).

Najnoviji bukčelindž traži da navedemo 10 knjiga koje su najviše uticale na nas.

Prijatelji Prerazmišljavanja sa  fejsbuk stranice potrudili su se da svoj izbor prošire razlozima, a meni je ostalo da skrinšotujem. 🙂

bc2

bc3

bc4

bc5

bc6

bc7

bc1

Većinu ovih knjiga sam već pročitala; dobar deo smatram vrednim ponovnog čitanja. Primetili ste, kao i ja, ako ste stigli dovde, da mnoge knjige iz izbora knjigoložnika spadaju i u školsku lektiru. Biće da joj zameramo više nego što bi trebalo.

Među mojim prerazmišljavačima, najpopularnije važne knjige su LolitaPoslednji ples leptiraMajstor i Margarita, i Lovac na zmajeve (Gonič zmajeva u nekim prevodima).

Moj ovogodišnji izbor razlikuje se od ranije napravljenih. Možda sazrevam kao čitateljka, pa se pojam uticaja prilagođava, ‘tkud znam. Uglavnom, evo ga, pa procenite.

bcja

Kojih 10 knjiga je najviše uticalo na vas? Pišite mi, jedva čekam da saznam!

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *