Misli povodom,  prerazmišljavanje

Twilight i elitizam

Gledam ovaj mlad a već elitizmom zaražen narod i upinjem se da nađem način da učenicima objasnim da nije ključ u štivu nego u umeću čitanja.

Kažu da je Dž. K. Rouling rekla da su knjige koje čitamo ogledala, i da budala ne može u njima naći genijalnost.

quote-books-are-like-mirrors-if-a-fool-looks-in-you-cannot-expect-a-genius-to-look-out-j-k-rowling-37-23-27

 

Red je sad prepešačiti to minsko polje (ne izvinjavam se zbog klišea) i definisati rečenu budalu. To je klimoglavac na „Misli velikih ljudi” i šerovatelj Andrićevih citata. To je čitalac koji pre svega voli klasike. Koji ima jasnu predstavu o tome pored koje police u Vulkanu vredi biti instagramovan a na kojoj se nalaze isključivo gilti pležr naslovi. Koji bez dvoumljenja zna šta mu je gilti pležr i da treba da se stidi što voli da čita i to. Koji zna da je školska lektira tek obala umetnosti reči i koji je spreman da uroni dublje ali ne vidi širinu. To je čitalac koji zna sva slova ali nije naučio da čita.

Ne govorim o ukusima, već o naučenoj gadljivosti na ne-klasike i knjige sa prosečnom Goodreads ocenom nižom od 4. O zidinama zone komfora koje nalik na kuću Ašerovih ili onaj napušteni vrt zarastaju u elitizam. Dobra strana ove trešofobije jeste to što je naučena. Kaže narod, a narod se tečno citira i kad mu se ne veruje, gde je navika —tu je i odvika, te se i naučeno može odučiti. A može se i otpisati koja šaka generacija, pa početi od prve naredne. Kako vam volja. Uglavnom, svako pominjanje kostiju, praha i seni (zamisli: muških!) velikana pera u cilju izdizanja iznad (gle čuda: ženskih!) stvaralaca lake literature doda još jedan redak mojoj pripremi za uvodni čas književnosti.

Treba (umeti) čitati.

Oni koji decu uče slovima moraju biti sposobni da ih nauče i čitanju. Ne razlikovanju dobre knjige od loše, nego umeću učenja iz svake.

Nije mi za poso da vas podsećam da su mnogi današnji klasici u svoje vreme bili zabranjeni ili otpisani kao treš ili (još grđe!) neprimećeni. To ne znači da će „Sumrak” ikada postati klasik u smislu koji ta reč danas ima. Ipak, Postmoderna je surova roditeljka. Ne bih se usudila da predviđam.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Z7gaxUBbGmg&w=560&h=315]

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *