Događaji,  Misli povodom

Book-Mark: književni turistički vodič kroz Novi Sad

Drugi u nizu tekstova o novosadskoj jeseni knjige dolazi sa maaalo većim zakašnjenjem, budući da govori o događaju s kraja septembra, ali razumećete kad uz njega nabrojim šta se sve drugo dešava(lo) i na šta mi je otišlo vreme koje bih koristila za pisanje.

Elem,

Verovatno već znate da pripremam novu Razmenu knjiga, i da to zahteva mnogo planiranja i mnogo jurnjave između kopirnica i adresa donatora zimnice i knjiga, ali ja uz to želim i da pročitam knjigu za naredni Klabing, i da ne propustim radionicu kreativnog pisanja… Uglavnom, ako preguram ovaj oktobar sa svim živcima na broju, potvrdiće se da ni pre njega nisam baš bila čitava.

Nego,

#2 Book-Mark

Još otkako je najavljen kao projekat na konkursu SUPERSTE, mogli smo očekivati da Book-Mark postane jedan od knjigoložničkih simbola Novog Sada.

13466246_1053701181332469_8923497697088370979_n

Ne čudi, zato, što je prva promocija završenog, štampanog, šarenog, jedinstvenog književnog turističkog vodiča kroz Novi Sad (i prateća izložba fotografija koje ipak nisu došle do stranica vodiča) okupila toliko ljudi da je do izložbe u prvih par desetina minuta jedva moglo da se prođe, dok se nekako spontano nije oformila kolona gostiju između štrikova sa kojih su visile fotografije. (Ja sam bila dovoljno željna da konačno vidim ono o čemu sam samo čitala na tviteru i fejsbuk stranici projekta, da sam došla pola sata pre početka programa. Tako sam dobila i jedan zastajkivač i jedan primerak vodiča i uspela da neometano prostudiram izložbu.)

20171009_132705-01

Book-Mark čini grupa knjigoložnika (ili književnih entuzijasta, ako vam je tako lakše) koji se inače bave raznim drugim poslovima. Samo, eto, vole knjige koliko vole i Novi Sad. I to se vidi, to se proteže na 200 ilustrovanih strana na engleskom i srpskom jeziku, kao što se uostalom i književnost proteže našim gradom, a on ravnicom.

20171009_132207-01

Osim štampane varijante, postoji i .pdf koji će uskoro biti dostupan za preuzimanje sa sajta (koji će takođe uskoro biti dostupan, pa ću tada umetnuti i link), ali i mnooogo praktičnija android aplikacija, koju će — i tu dolazimo do razloga što sam opet na početku pomenula Razmenu — predstaviti kao specijalni gosti Knjigoložničke zimnice, 15. oktobra u Domu b-612, od 17h.

20171009_132128-02

Na stranicama brošure Book-Mark pronaći ćete biografije, mape mesta pomenutih u knjigama, adrese na kojima su živeli ili se okupljali književnici od samih početaka knjige u gradu, malo poznate priče, kultne knjižare, misli književnika o Novom Sadu…

20171009_132558-01

A ako je izlistate do strana o stvaraocima novije generacije, videćete i Bojana Krivokapića, jednog od dvojice uvaženih živih autora koji će učiniti da nam Knjigoložnička zimnica zamiriše na književno popodne. (O njima ćete više čitati u nekom od narednih tekstova iz niske Jesen knjige.)

Čitamo se!

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *