Događaji,  Misli povodom

Jesenja razmena knjiga – Knjigoložnička zimnica

Kad sam bila mlađan lovac (čitaj: kad sam imala šest godina) omiljeni dan mi je bila nedelja popodne. Razlog za to je bila razmena sličica koja je se održavala u mom komšiluku.

DSC06070
 Autor fotografije: Zoran Otrupčak

Nedavno, takođe jednog nedeljnog popodneva, održana je jedna drugačija razmena. U pitanju je druga po redu razmena knjiga „Knjigoložnička zimnica” koja je za mene, ne više tako mlađanog lovca, značila momente detinjeg ushićenja i sreće sa kojim se ne može porediti nijedna razmena sličica tog poslednjeg leta pred polazak u školu.

DSC06062
 Autor fotografije: Zoran Otrupčak

Naime, jedno dražesno stvorenje po imenu Katarina organizovala je događaj na kom su knjiške entuzijaste poput mene donosile svoje knjige kojima je vreme za novi dom, za njih dobijale kupone i tim kuponima „kupovale” knjige čiji su ih naslovi privukli na licu mesta ili ih merkaju već duže vreme. Naroda je bilo zaista mnogo i svako je imao svoj razlog za dolazak na razmenu. Neko je odlučio da krene na kurs nemačkog, pa mu treba odgovarajuća literatura. Neko je došao sa detetom da nađe novu zanimljivu slikovnicu za čitanje pred spavanje. Neko je prosto bio dobar i donirao deo svoje biblioteke ne očekujući kupone zauzvrat.

22467328_1958019544416390_413821435232934891_o
 Autorka fotografije: Katarina Kostić

U skladu sa godišnjom dobi, studenti su na poklon dobijali teglu prave zimnice, uz uslov da u indeksu imaju i šesticu i desetku. Takođe, prateći program je bio na nivou ozbiljnog kulturnog događaja, pa smo tako imali prilike da vidimo prodajnu izložbu šarenolikih zastajkivača, promociju dva romana i jednog zanimljivog književno-turističkog vodiča.

U svakom trenutku je bilo mnogo ljudi koji su željno tražili novo štivo za čitanje. U svakom trenutku je neko sa osobom do sebe razmenjivao utiske o pročitanim knjigama.

22538804_1958018787749799_1544434827675489860_o
 Autorka fotografije: Katarina Kostić

Ono što me je vrlo obradovalo je što sam, pričajući sa volonterkama i organizatorkom, saznala da im je najčešće bilo postavljano pitanje: „A kad će opet biti razmene?” To govori samo za sebe, ali ne mogu, a da ne dam svoj lični utisak da je to bio predivan, kreativni događaj koje je svet novosadskih knjigoljubaca dobio na poklon od njegove organizatorke Katarine Kostić. Jedno je sigurno, svi smo se bacili na čitanje i jedva čekamo sledeću razmenu.

Divna Prusac


Beleška autorke bloga:

Pozvala sam Divnu Prusac, jednu od gošći Razmene, da napiše nešto o njoj, jer nisam bila sigurna da ću umeti da budem objektivna. (A ni da će mi iko verovati na reč, ako budem sama pisala o tome kako sam se divno provela na događaju koji sam organizovala. Iz istog razloga ni volonterke Ana Bogojev, Svetlana Paramentić i Frančeska Fajhner nisu dobile taj zadatak.) Ali sada, kad je ona ovim hvalospevom probila led, mogu da rečem i ja koju. 🙂

DSC06069
 Autor fotografije: Zoran Otrupčak

Pažljiviji procenjivači od mene kažu da je u nedelju kroz Dom prošlo oko 450 gostiju. Gotovo celokupna baza knjiga ponovo je promenjena.

Došao je tačno jedan student sa šesticom i desetkom više nego što smo imali tegli zimnice.

Kreativka Barbara Bjelajac prodala je neke zastajkivače, ekipa Book-Mark poklonila jedan primerak svog književnog turističkog vodiča i hrpu zastajkivača, nalepnica i bedževa, Stefan Janjić najavio svoju knjigu (i, ako nisam pogrešno načula, našao entuzijastične saradnice za njenu promociju, kad konačno izađe iz štampe), a Bojan Krivokapić poklonio i potpisao 3 preostala primerka svoje.

Volonterke su bile plaćene u kuponima, koje su potrošile na knjige. (Ja sam našla dve knjižice o nastavi srpskog jezika i jednu dečiju knjigu Grozdane Olujić.)

22339641_1958019601083051_3122505305143014671_o
 Katarina Kostić sa prva tri nalazača zlatnih kupona (Autor fotografije: Lazar Čovs)

Bilo je mnogo novih ljudi, ali prepoznala sam i neke stare, uključujući i sad već naše Beograđane, koji su se odmah najavili i za narednu Razmenu.

Budući da je Dom b-612 skroz—naskroz pet friendly, prošli put smo se družili sa mačkama, a sad sa psima. Gosti su svoje pse dovodili u salu s knjigama, gde su ih čekale Azra, domsko štene, i Ni, Frančeskina nova drugarica.

DSC06063
 Azra je osvajala naručja redom (Autor fotografije: Zoran Otrupčak)

Jedan Novosađanin na kraju dana nije želeo da potroši svoje preostale kupone, već je nas zadužio da odaberemo neke knjige za decu u toj vrednosti i doniramo ih Dečijem selu u Sremskoj Kamenici.

Ono što nisam uspela da fotografišem, a značilo bi mi da jesam, jeste veliki zagrljaj volonterki, koje se nisu međusobno poznavale pre nego što ih je Knjigoložnička zimnica povezala.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=IVY3iNqgkpU?rel=0&w=560&h=315]Prerazmišljavanje veliku zahvalnost za uspeh prve jesenje razmene knjiga duguje:
  • SZR „Ricoh”, za besplatno štampanje sveg promotivnog i propratnog materijala
  • Udruženju „Dom b-612”, za ustupanje prostora i pomoć pri izvođenju pripremnih i završnih radova
  • Kafićima „Pero” i „Frida”, i knjižarama „Nublu”, „Most” i „Bulevar Books”, za čuvanje i promociju zlatnih kupona, ali pre svega za ohrabrenje i veru u uspeh projekta
  • Gabrijeli Fajhner i Vesni Kostić, bez čije bi zimnice Razmena bila tek knjigoložnička
  • Aleksandri Bogdanović sa bloga „Bibliotekarka”, Jeleni Biković, Vojvođanskom građanskom centru, i fejsbuk grupi „Just Give — Srbija”, za nesebične donacije knjiga koje su obogatile bazu Razmene
  • Snežani Cvetković, za izmišljanje i izradu zlatnih kupona
  • Vladimiru Cvetkoviću, za premeštanje baze knjiga iz garaže u Dom i nazad, i gomilu naizgled sitnijih priskakanja u pomoć tokom planiranja i izvođenja svega što ste videli u nedelju
  • Udruženju NIVO (koje su predstavile Marija Torbica i Sanja Pavlović), Stefanu Janjiću, Bojanu Krivokapiću i Barbari Bjelajac, koji su ušarenili i ukulturili naše skromno književno popodne
Do sledeće Razmene,
Čitamo se!

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *