Misli povodom,  prerazmišljavanje

Nemam šta da čitam!

Svi ste čuli za nemamštadaobučemitis, tako?

Dobro, možda ne pod tim imenom, ali znate na šta mislim.

giphy

Nemamštadačitamitis termin je srodan nemamštadaobučemitisu, izazovu pronalaženja odevne kombinacije u ormaru prepunom odeće. Tačnije, on je isto to — samo za knjigoložnike.

Odabiranje knjige sa police koja već nosi više nego što je proizvođač predvideo nije nimalo lagan zadatak. Naročito u vreme predsajamskih i sajamskih i postsajamskih i rođendanskih i letnjih i novogodišnjih akcija u knjižarama. Muka živa.

1003012_598999726818109_889002432_n

Nije teško pogoditi da ja patim od ove druge, knjigosakupljačke bolesti.

Do sada sam se nekako i snalazila, držala je pod kontrolom. Izvlačila stare ‘čitaću’ spiskove, listala preporuke, izmišljala čitalačke izazove, nakanjivala se da pronađem sistem koji bi mi pomogao… ali ovo leto me je dokusurilo. Dodala sam još jednu policu, napunila i nju, donirala šta mi se nije svidelo Razmeni, popunila opet. Pročitala desetak knjiga, i to naknadno pozajmljenih. Na kraju sam morala da priznam i potražim pomoć.

Snalažljiviji (i neodlučniji) od mene smislili su TBR Jar — uzmeš teglu, ubaciš naslove nepročitanih knjiga, protreseš, i igraš knjigo(od)ložnički loto.

tbr jar prerazmisljavanje

U lekovitoj tegli sa snimka nalaze se naslovi knjiga koje nijednom nisam pročitala, a žive na mojim policama i od pažnje dobijaju tek brisanje prašine i dodavanje novoudomljenih suseda.

Poželite mi sreću! 🙂

I pišite, kako se vi borite protiv nemamštadačitamitisa?

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *