Misli povodom,  prerazmišljavanje

Nepopularna mišljenja

Dođe dan da ja odradim ovaj popularni book tag!

Za vas koji ste, kao i ja, dosad živeli ispod blogeraškog kamena, pojam ‘book tag’ najbolje će se objasniti kao kombinacija leksikona i stare dobre igre šuge: nekome padne na pamet spisak pitanja (ili kakav izazov), pa označi (taguje) nekoliko drugih blogera da na njih odgovore. Svaki ‘book tag’ ima temu (godišnja doba, praznici, boje itd). Tema ovog jesu tzv. nepopularna mišljenja. Listajući tuđe odgovore, primetila sam da često stavove koje smatramo nepopularnim delimo sa većim brojem ljudi nego što smo mogli i da zamislimo. Videću da li će moji odgovori to potvrditi.

20170916_124947

Pa, da počnemo:

Pre nego što stvarno počnem, moram da napišem još nešto. Elem, pitanja sam prekopirala iz teksta kojim sam izazvana, čija autorka ih je takođe prekopirala iz teksta prethodne karike. Dugo sam vagala da li da ispravljam greške i nejasnoće i menjam problematične tuđice našijim izrazima, i na kraju sam od toga odustala. Neka ga ovako, kao svojevrsni izazov mom čistunstvu. Neću čak ni komentarisati pitanja kao takva. Zadržaću se na njihovom smislu.

Počinjemo:

1. Popularna knjiga ili serijal koji se tebi ne sviđa

Ovako, s vrha neću-više-čitati liste — Ringišpil Jelene Bačić Alimpić. Ima neki broj ‘bademastih očiju’ po strani preko kojeg ne mogu da pređem, koliko god u časovima diskutabilne lucidnosti želela da pokušam.

2. Knjiga ili serijal koji se tebi sviđa a koji drugi ne vole

20170916_124339

Upražnjeno mesto Džoane Rouling. Izašla je kao prvi roman za odrasle, posle 7 Potera i sajta posvećenom Poteru, i nije naišla na prijem kakav je zaslužila, budući rafinisano-sirovo svedočanstvo žuči i tuge koju je autorka potiskivala da bi godinama nizala srećne krajeve i ne-stvarna čudovišta, napisano njenim stilom, sa rečenicama kao iglama za akupunkturu.

3. Ljubavni trougao u kome je glavni lik završio s pogrešnom osobom ili popularni fikcionalni par koji ti se ne sviđa

Ajd’ ovako… Nisu naročito popularni, i nije bio baš pravi trougao (njegovu ženu i ne upoznamo kako valja), ali poslužiće: Beni i Dezire iz romana Frajer sa susednog groba nikako nisu smeli da se vežu jedno s drugim. Otud i nastavak priče u drugoj knjizi.

Osim ovo dvoje novih, jedino mi još na pamet padaju Romeo i Julija, koje je trebalo šmrkom razdvojiti na vreme, a ne da sad navode generacije maloletnika na stranputicu.

mazeti fotka p

4. Popularni žanr koji retko kada uzimaš u ruke

Trileri mi skoro nikad ne dolaze pod ruku. Retko čitam i čik lit, tu se izgovaram podužom listom zbog koje ne dolaze na red.

5. Obožavani fikcionalni lik koji ne voliš

Ako se pitanje odnosi na kvalitet ličnosti, a ne na kvalitet građenja lika, onda je odgovor — Severus Snejp.

Ako se odnosi na oboje, odgovor je — Geralt iz Sage o Vešcu. Izatkan od nejebice svoga tvorca, takoreći.

6. Popularni autor koji ti iz nekog razloga ne leži

Momo Kapor. Nikad neću biti dovoljno urbana za njega.

7. Popularan knjiški kliše koji ti je dosadio (npr. „izgubljena princeza”, „korumpirani vladar”, ljubavni trougao itd.)

b03

‘Frendzona’ je toksičan trop i treba je unepostojiti.

8. Popularan serijal koji ne planiraš da pročitaš

Kazna za greh, iz razloga navedenog u prvom odgovoru.

Vampirska akademija, jer moja generacija je imala svoj Sumrak i, da se ne lažemo, jedan je dosta.

9. Izreka kaže „Knjiga je uvek bolja od filma”. Međutim, koja filmska ili TV adaptacija ti se više svidela od knjige?

Ne više, ali skoro jednako — Prohujalo sa vihorom iz 1939. i The Lizzie Bennet Diaries iz 2012. Posebna preporuka za ovu drugu — ako niste gledali, puštajte ODMAH!

Nekako se doteturasmo do kraja, m?

Ako ste izdržali dovde, pišite mi svoje odgovore u komentarima — u čemu se od napisanog slažemo, a čime sam vam se zamerila?

Naravno, na kraju moram i da označim naredne upisivače u leksikon nepopularnih mišljenja. Ahem, BibliomanijaKnjigaland Zlatnoruna — da vas vidim!

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *