misli povodom · prerazmišljavanje

Pročitala sam u julu

Ovo leto radionica i seminara i pripremanja za poslednje ispite na fakultetu nikako da postane leto Razmene knjiga, ali ne očajavajte, doći ćemo i do toga. Znam da jedvačekate to nedeljno popodne skoro koliko i ja.

Nego,

37995826_2114758082075868_6194220440089526272_n
Foto: Katarina Kostić

Javljam vam se iz Torina, iz društvenog/ kulturnog/ kombinovanog centra Sereno Ređis, gde učestvujem u seminaru o deradikalizaciji madih. Počeli smo 29-og, završavamo za 2 dana, i onda, po povratku u Novi Sad dobitnicima iz onomadnje nagradne igre šaljem ono što su osvojili.

Kako sam dobre dve julske nedelje provela u putu između nekoliko zemalja (BiH, Rumunija, Italija i Srbija između), nisam uspela da pročitam sve što sam imala u planu. Uspela sam da pročitam 4 knjige (dve ćemo raščitavati sa fokusom na ispite i srednjoškolsku lektiru, a jednu iz prave kritike, na Marginalijama) i odlučim da neću čitati jednu (o tome pred kraj teksta, jer zaslužuje posebnu priču).


Sva mesta na kojima smo živeli
37055951_2097497210468622_1577447853238779904_n
Foto: Katarina Kostić

Tek sam na treće čitanje pustila da mi Ričard Ovejn Roberts na svoj način kaže šta ima da kaže. Knjiga vredna nekoliko pažljivih čitanja. Da jul nije bio mesec Seoba, bila bi knjiga meseca.

Izdavač: Partizanska knjiga

Uz čitanje slušati: Stars, najnoviji album koji postoji u trenutku kad otvarate knjigu


Tales of Twilight and the Unseen (broj SF portala posvećen Arturu Konanu Dojlu)
20180520_111258
Foto: Katarina Kostić

Deo lošeg utiska jeste do prevoda, ali nije sve u prevodu. Priče su mi skroz roto i plitke, a ja ne volim roto i plitko, kad nema poentu.

Kao da ih je pisao da bi platio kiriju.

Izdavač: SCI&FI

Uz čitanje slušati: The Rolling Stones


Druga knjiga Seoba
37814031_2110337035851306_4971014819340615680_n
Foto: Katarina Kostić

Ako vam se u srednjoj nije dopao roman „Seobe”, ovaj još može da spase stvar.

„Druga knjiga Seoba” ima svu poetskost i filozofskost „Seoba”, ali nije tako zgusnuta ni tako neprohodna. Ne umara, nego ljulja, sve vreme, sa stranice na stranicu.

U mnogo smislova velika knjiga.

*Pisaću još o njoj, nešto poput vodiča za pripremu ispita, samo da dohvatim beleške i vreme.*

Izdavač: Laguna

Uz čitanje slušati: Opeth


Prokleta avlija
37846632_2111612719057071_3575822000637083648_n
Foto: Katarina Kostić

Nemam ništa naročito novo da kažem o „Prokletoj avliji”, ali znam da je u srednjoj školi kompozicija ovog dela Iva Andrića ili zapostavljena ili ne-baš-jasna, tako da ću joj se posvetiti u zasebnom tekstu, namenjenom srednjoškolcima.

Moj utisak se ne menja od čitanja do čitanja, samo se upotpunjuje. Pri poslednjem, dobio je i onaj naročit umami sigurno vođene priče.

Izdavač: Svjetlost/ Mladost/ Prosveta/ Državna založba Slovenije

Uz čitanje slušati: žamor sa pijaceNisam pročitala

Pomenula sam na početku teksta da ću se posebno osvrnuti na knjigu koju nisam pročitala. Od ovog meseca, to će biti redovni dodatak rubrici Pročitala sam, tj. kad god u takvu situaciju dođem.

Pre nekoliko meseci razgovarala sam sa Bobanom Kneževićem, urednikom, knjižarom i piscem, i on je pokušao da mi dokaže da neke knjige — nažalost, eto — nisu vredne vremena. Rezonovanje se svodi na: vremena nema dovoljno za sve knjige koje se pišu i objavljuju; samo bi ga mazohista trošio na loše. Nisam ga odmah poslušala. Bilo mi je potrebno još čitalačkog i kritičarskog sazrevanja, a zatim još hrabrosti da istupim sa stavom koji imam.

20171103_173921
Foto: Katarina Kostić

 

Prvi vidljivi rezultat našeg razgovora i mog osnaživanja bilo je odustajanje od čitanja „Dragojl ratnika” Duška Blagojevića. Razlozi za odustajanje: loš stil, naporna naracija, premalo razloga za nastavak između svih gramatičkih i pravopisnih grešaka.

Drugi vidljivi (i čujni, jer odjeknulo je) rezultat čitali ste pod naslovom Ne morate (i vi) biti pisac.

Treći je došao kao povod za izdvajanje odeljka Nisam pročitala — slabašan prevod

Sunčanog plemena

Aleksandra Kazanceva u izdanju udruženja SCI&FI.

Prevod bih i pregurala, kad bi bilo bitno da preguram ‘futurističku’ nakrivo postavljenu seksističku priču o arheolozima koji pronalaze dokaze o (ne)postojanju vanzemaljskog uticaja na istoriju Zemlje, i arheološkinjama koje im postavljaju večeru. Ne isključujem mogućnost da ću joj dati drugu priliku u nekom drugom prevodu ili originalu, ali sumnjam da ću je aktivno tražiti. Iste vrednosti mogu da čitam i drugde, kod Lukjanjenka na primer, a da ne budem trigerovana, jer dobar stil i bujnost osmišljenog mogu potisnuti lične/ ideološke nesuglasice koje bih možda imala sa autorom.A kako vaš čitalački jul?
Šta izdvajate kao vredno pažnje?
Advertisements

One thought on “Pročitala sam u julu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s