Misli povodom

Fejsbuk čita #8 – nepopularna mišljenja

Odavno se nismo igrali ‘fejsbuk čita’, pa reko’ da postavim ono pitanje, vrlo često na blogerskim čitalačkim izazovima —
Koje su to popularne knjige koje se vama ič ne dopadaju?

46501469_2190138074537868_7141541782927441920_n

Rezultati su bili zanimljivi: ako je verovati ovom malenom uzorku prijatelja Prerazmišljavanja, neke knjige svi, izgleda, volimo da mrzimo (da, na „Kolibu” mislim), ali ima nas i kojima ni status klasika nije prepreka da govorimo protiv knjige ili pisca.

Da vidimo kako ste odgovorili.

fc01fc02fc03fc04fc05

Najnepopularnija popularna knjiga — „Koliba”, autora po imenu Vilijem Pol Jang, na sajtu izdavača (Laguna) opisana je ovako:

Šestogodišnja Misi, najmlađa kći Mekenzija Alena, oteta je za vreme porodičnog letovanja, a dokazi da je verovatno svirepo ubijena pronađeni su u napuštenoj kolibi duboko u divljini Oregona. Četiri godine kasnije, usred svoje Velike tuge, Mek dobija sumnjivu poruku, kojom ga neko, naizgled Bog, poziva da sledećeg vikenda dođe u tu kolibu.
Uprkos zdravom razumu, on u mračno zimsko popodne stiže do kolibe i vraća se u svoj najgori košmar. Ono što će tamo zateći zauvek će ga izmeniti.
U svetu u kom je vera sve nevažnija, Koliba se rve s bezvremenim pitanjem: „Gde je Bog u svetu ispunjenom neizrecivim bolom?“ Odgovori koje će Mek dobiti zapanjiće vas i možda preobraziti kao što su preobrazili njega. Poželećete da svi koje poznajete pročitaju ovu knjigu.

Mene nikada nije privlačila, tako da ne mogu ni da klimam glavom, ni da se suprotstavim prerazmišljavačima.

Druga najnevoljenija — iznenadićete se — jeste „Ime ruže” Umberta Eka. O njoj je već bilo reči na blogu, što možete pročitati ovde. Danas je možete naći u izdanju Vulkana, povez je divan, mada se čitaoci uglavnom žale na sitna slova.

Zatim, tu je bestseler međ fanfikcijom — „Pedeset nijansi — siva” E. L. Džejms (opet Laguna), koji se, kad razmislim, dopao samo jednoj osobi koju poznajem, koja ga je čitala kao erotsku diskusiju sa klasikom „Gordost i predrasude”. (Njen blog, na kom se bavi isključivo modom, možete pronaći na ovom linku.)

Ostale su manje-više po antipopularnosti izjednačene na četvrtom mestu.

Da li se među nabrojanim knjigama slučajno našla baš vaša omiljena? Šta mislite o tome?
Koji odgovor vas je začudio? Pišite!

P.S. Moja nepopularna mišljenja čitajte u zasebnom tekstu, i smatrajte se pozvanima da u komentarima iznesete svoja. 🙂

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

0 Comments

 • Isidora Đolović

  Zašto, ali ZAŠTO “Majstor i Margarita”?!?:( Meni je, priznajem, to omiljena knjiga na svetu….istina, iz prvog čitanja je nisam ni skapirala ni simpatisala, ali bila sam klinka i već sledeći put me nepovratno osvojila.
  Verujem da je isti problem ljudima sa “Anom Karenjinom” ili “Imenom ruže”…nije svaka knjiga za svaki (životni) period, trenutak…zaista verujem da mora da se poklopi svaki uslov da nas “pronađe”. Pod uslovom da je kvalitetna, naravno. “50 nijansi” , “Kolibu” i Koelja zaista ne mogu da stavim u isti koš sa (umetničkom) književnošću. Snobizam ili akademizam, kako god to nazvali!:)
  I nasmeja me ovaj lik što svrsta Crnjanskog i Dučića u istu rečenicu sa Koeljom…pa još “sva dela”…što bi rekao pokojni Mikica, Slavkin i moj profesor metodike:”Simpatični ste!”
  Super tekst, odgovori su, u najmanju ruku, šaroliki.

  • Katarina Kostić

   Ne može se otpisati na snobizam ako je utemeljeno. Rado čitam različite nivoe književnosti, ali moram biti svesna da različiti nivoi POSTOJE.

   Što se tiče ovog odgovora ‘sva dela’, stvar je ideološka. Imam i ja pisce koje ne trpim iako su im dela valjana, tako da razumem.

 • milka

  Kao da sam ja pisala! Evo štrihiram svaki stav! =o)

  Ono što mi nedostaje u ovoj statistici jeste barem jedan razlog, i to ne neki tipa ‘nikako mi nije sjelo’ ili ‘smaračica’ (živote!..), već – zašto? Računam, svi ovi ljudi čitaju (pa štagod), pa bi mi argument značio više od navođenja stava.

  Eto, meni je Krleža nekad bio užasno neprohodan; i stil i rječnik i sintaksa.. Jesam klinka bila, ali evo ga na polici, čeka ‘zrele kruške i poplavu meda slatka’ (doći će i to, ne pamtim da sam odustala od nekog štiva).

  Evo ide Valter brani Sarajevo! Sad će d’ubiju Radeta Markovića, greotnog; moram maramice da spremim..

  =o)

  Pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *