Misli povodom,  prerazmišljavanje

Pročitala sam u martu 2018

Mart je ove godine bio znatno produktivniji i knjiškiji od februara. Malo zato što sad knjigama popunjavam sve sate koje bih inače provodila držeći se za ruke i ćućoreći sa (privremeno odsutnim) saveznikom, više zato što spremam ispit, pa svakako čitam svaki dan.

Ono što martovski spisak razlikuje od februarskog nije samo izmenjeni odnos među polovima (3 žene za 4 muškarca), nego i izmena u mom odnosu prema gudrids zvezdicama za ‘ocenjivanje’ pročitanog. Trudim se da se pri ozvezdavanju vodim kombinacijom realnog kvaliteta knjige i ličnim odnosom prema naučenom iz nje. Tako, na primer, koliko god bila fascinirana Dositejevim životom, ne mogu njegovom životopisu dati više zvezdica nego što autorka svojim pisanjem zavređuje.

Nego, možemo i ispočetka:


Sva mesta na kojima smo živeli

IMG_20180301_095537_399

Nismo kliknuli Ričard Ovejn Roberts i ja, ali to mu nije nedostatak. Naterao me je da se zamislim, pa da pročitam knjigu još jednom. Pisaću o njoj zaseban tekst, samo da svrtim prste oko misli.
Izdavač: Partizanska knjiga
Uz čitanje slušati: nasumično odabrani SoundCloud nalog osobe koju ne poznajete van društvenih mreža


Mali bogovi
teri-pracet-mali-bogovi_slika_o_66868059
 Foto: Kupindo

Pračet mesečno uopšte nije loša zamisao, kad pogledam. Nasmejem se, oraspoložim, porazmislim o besmislu katarze koju proizvodi satira, pa se još malo smejem i tako se rastanemo.
Izdavač: Laguna
Uz čitanje slušati: Pajperov smijeh

 


Vučja noć (Kolevka snova #1)

20180402_221230.jpg

Nije tajna da Književna omladina Srbije i ja nismo u ljubavi, tj. da ja nemam ljubavi za njih, a da oni o meni i ne pomišljaju, mada im ne bi škodilo da pomisle na svoje pisce, pa da zaposle lektore koji će barem proći pored rukopisa pre nego što mu udare potpis.

Mladom i srazmerno neuhodanom autoru „Vučje noći” Srđanu Tomiću nije učinjena naročitija nepravda od one koju je sa svojim prvim delom doživeo Goran Savić. Ipak, ne mogu se svi nedostaci otpisati na tehničku neuređenost — kako bi roman bio dostojan zamisli o romanu, ovom piscu neophodan je i mentor koji će zajedno sa njim bdeti nad tekstom, da bi iz njega izvukao sve što bi mogao biti. (Jel’ ono Čehov rekao da je trik dobrog pisanja u dobrom brisanju?)
Izdavač: Književna omladina Srbije
Uz čitanje slušati: Edguy


Nesporazum u Moskvi

20180313_210943-01

Konačno jedna o kojoj sam napisala nešto duže — na portalu Bosonoga, u redovnoj knjiškoj kolumni.

Simon de Bovoar je klasik, i samo se ponekad smatram spremnom da joj lepim epitete.
Izdavač: Laguna
Uz čitanje slušati: Jeremy Messersmith


Belina (Priča o odrastanju čovečanstva #1)

20180402_221125

Priča ima štofa, autor ima smisla za dramsko. Ipak, osim ako nije sve baš do detalja tako hteo, radi omaža petparačkom SF-u, ima i još mnogo prostora za napredak.
Izdavač: Književna omladina Srbije
Uz čitanje slušati: Cacophony


Biografija duše i tajne bilja

20180319_154900

Zanimljiv pristup životu najpoznatije TV-travarke Matije Paunovski.

Najviše mi se sviđa kao prozor u svet travarstva kao dodatne, ne alternativne medicine. Po sistemu — jedi meda i povrća i pij čajeve i šetaj na svežem vazduhu, jačaj organizam i uživaj u prirodi, a pusti lekare da te leče, to je njihov posao i oni znaju najbolje.
Izdavač: JRJ
Uz čitanje slušati: Vivaldija


Prometej sa Balkana

20180215_193714-01

Bogato i korisno, ali suviše sentimentalno, sa namernim izostavljanjem činjenica koje bi rasvetlile neke događaje iz Dositejeve starosti i neke posthumne odnose prema njegovom delu. Autorka se sve vreme izvinjava što se usuđuje da napiše nešto ne-laskavo o Vuku Karadžiću, na primer. Ipak, knjiga služi svrsi koju je imala 1989. godine, a poslužila je i meni za pripremu ispita, iako sam sve vreme morala da trebim nepotrebne fraze iz relevantnog sadržaja.
Izdavač: RO „Borba”, OOUR „Dečja štampa”
Uz čitanje slušati: Mark Mancina


Talas

20180402_221337.jpg

Ništa kao omiljeni časopis da zatvori uspešan čitalački mesec. 🙂
Izdavač: Imprimatur
Uz čitanje slušati: Detour

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *