Događaji,  Misli povodom

Prolećna razmena knjiga – Razlistavanje 2018

U subotu, 12. maja, održana je Prolećna razmena knjiga u Novom Sadu, u organizaciji Prerazmišljavanja (i prijatelja) i njom smo, kao četvrtom, zatvorili prvi ciklus knjigorazmenjivanja po godišnjim dobima.

Program je bio znatno bogatiji nego do sada, a Dom b612 pun cveća (i najlona za zaštitu knjiga u slučaju nevremena, vrlo prolećno)…

Ali, da krenemo s pravog kraja —

Ne biste verovali šta smo sve pronašli u knjigama koje su učesnici donosili na tri prethodne razmene! Neki improvizovani zastajkivači sadržali su toliko ličnih podataka da smo morali da ih obezbedimo, ili uništimo, kako koji. Saradnik Prerazmišljavanja Lazar Čovs predložio je da organizujemo izložbu onih koji smeju pred narod — što je bilo prihvaćeno i pre nego što je završio rečenicu. Tako smo došli do teme Razmene:

Stvari ispale iz knjiga

Izložbu konkretnih stvari ispalih iz knjiga osmislila je i realizovala Helena Mak, dizajnerka mesečnika Žurnalist. Sudeći po fotografijama na društvenim mrežama, uspela je da zainteresuje sve posetioce.

Da nisu samo zastajkivači skloni ispadanju iz knjiga shvatili smo na prvom sastanku povodom Razlistavanja. Setili smo se LARP-a, kvidiča, fanfikcije, i fandoma uopšte, i odlučili da sve to uključimo u program Prolećne razmene knjiga.

Kvidič

Obični ljubitelji knjiga o Hariju Poteru znaju da se kvidič igra u vazduhu, na metlama, a neki od njih čak rado čitaju izveštaje sa Svetskog prvenstva, na Potermoru. Kao što možete pretpostaviti, postoji i ona druga sorta fanova, što kaže Tihomir Jovanović, i ta sorta je zaslužna za nastanak normalskog kvidiča — sporta koji se isto igra sa metlom između nogu, ali na travi.

Takav kvidič u Srbiji popularizuje Novosadska kvidič liga, čiji je osnivač Marko Radovanović upoznao učesnike Razlistavanja sa istorijom, pravilima, domaćim timom i planovima za budućnost.

 

LARP

Za one koji ne znaju, live action role play (LARP) jeste vrsta društvene igre u kojoj igrači i fizički preuzimaju uloge svojih likova — uz pun kostim i opremu. Najčešće se vezuju za postojeće knjiške i(li) univerzume iz role playing igara.

U Srbiji postoji nekoliko udruženja (timova? bandi? grupa? plemenâ? — kao da nisam baš najpozvanija da pišem o tome, m?) koja se bave LARP-om. Na naš otvoreni poziv odazvali su se novosadski Crveni gavranovi.

Kako su nam u razgovoru između borbi objasnili, oni više nisu tek nekakvi LARP-eri, već društvo za očuvanje i negovanje srednjovekovne tradicije i kulture.

Njihov nastup, isprva zamišljen kao živa izložba kostima, prevazišao je sva naša očekivanja.

 

Fandom, fanfikcija i specijalni gost (+1)

Na preporuku čudnog knjižara Bobana Kneževića, stupili smo u kontakt sa Ćirilom (ili Metodijem, nikad nam nisu razjasnili koji je koji) domaće fantastike, Tihomirom Jovanovićem Tikom, koji je Razlistavanje upotpunio predavanjem o fenomenu fandoma i fanfikcije.

Nekom neočekivanom srećom, po ceni jednog dobili smo dvojicu veterana fantastike, jer Svetislav Filipović Filip (Metodije ili Ćirilo od njih dvojice), nije mogao da pusti Tiku samog. Tako smo posle predavanja mogli da upoznamo i udruženje fanova naučne fantastike Sci&Fi, čiji je Filip doživotni predsednik (sa Tikom kao Iznogudom, kako sam kaže).

Posle predavanja i nezaobilaznog fotografisanja i potpisivanja knjiga, saradnica Prerazmišljavanja Milica Cvetković razgovarala je sa Tikom o još koječemu, ali to dobijate u zasebnom članku.

 

Razmena knjiga (ono u osnovi svega)

Četvrta razmena knjiga pripremana je mesecima, takoreći od završetka treće, tako da su se organizatori malo manje umorili, a učesnici dobili veći izbor knjiga. Gradska biblioteka u Novom Sadu redovno dopunjava bazu Razmene knjigama iz rashoda, a i mi smo u onomadnjoj Laguninoj akciji kupili nešto za osveženje.

„Cenovnik” je ponovo prepravljen, tako da bude manje isključiv, tj. da svi nekako dobiju i jare i pare, a uveli smo i valutu — prerazmišljon — da volonterke sa prijemnog pulta ne bi, kao prošli put, dobile upalu mišića od odbrojavanja desetina kupona po osobi.

Ono što se nije promenilo, i što će ostati kao pravilo dok je Razmene, jeste princip unošenja prispelih knjiga: svako ima prava da, ne pronašavši ništa što mu se svidi više od knjiga koje je doneo, svoje knjige vrati kući da čekaju neku narednu razmenu. Takođe, svako ko odnese knjige u vrednosti manjoj od vrednosti donetih, kusur može sačuvati do sledećeg susreta.

Popularne, tražene knjige stalno dolaze, ali takve brzo nađu novog čitaoca. Srećom, u Domu se može posedeti uz kafu ili neko voljenije piće, i sačekati novi talas bestselera. Iskustva učesnika svedoče da je bolje provesti više vremena među štandovima, ili čak dolaziti više puta u toku dana, jer baza knjiga raste i menja se u nepredvidivim intervalima, pa čak i u poslednjim minutima Razmene možete pronaći baš ono čemu ste se nadali.

Kao i svaki put do sada, učesnici razmene mogli su da osvoje dodatne kupone/ knjige na različite načine. Jedan od njih bio je dolazak biciklom.

  • Na dan Razmene družili smo se i sa Nebojšom, prodavcem časopisa Liceulice, koji je kao ne-skroz-formalni volonter pomagao u razmeštanju knjiga, kada ne bi bilo kupaca oko njegovog stola.
Šta sam ja dodala u svoju biblioteku:
20180520_111258
Autorka fotografije: Katarina Kostić

Kako ovo ne bi bila samo moja priča, pozvala sam Marinu Nikolić, jednu od učesnica Razmene čiju sam fotografiju ‘ulova’ videla na Instagramu, da nam pošalje svoje utiske.

„Razlistavanje je prva razmjena knjiga kojoj sam prisustvovala. Saznala sam o događaju preko fejsbuka i odlučila da pretresem svoju policu sa knjigama i pokupim one davno pročitane koje nisu bile po mom ukusu te da ih odnesem da ih udomi neko ko će možda više uživati u njima. Isto tako sam i ja, došavši u domb612, već pri čitanju korica na prvom izloženom stolu uspjela da pronađem nešto što bi osvježilo moju policu. Da li je moguće uzbudljivije provesti popodne nego birajući između stotina naslova? Ako se mene pita, teško. Nije prošlo mnogo vremena, a visina knjiga koje sam kupila sa stolova mi je stigla do brade. A i kako se ne bi čovjek zanio – lijep dan, dobra muzika u pozadini i simpatični ljudi koji dijele tu istu veliku ljubav prema književnosti. Svakako je nešto što vrijedi ponavljati!” 

Ponovićemo sve, naravno, već na leto.

Do tada, čitamo se!


  • Autorka svih fotografija iz galerije (osim kotarice s knjigama): Miljana Photography
  • Dizajner plakata i prerazmišljona: Zoran Otrupčak
  • Idejni tvorac prerazmišljona, iako se toga ne seća: Đorđe Ivanović

Prijatelji Razlistavanja:

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *