Događaji,  Misli povodom

Zimska razmena knjiga #KnjigeGreju

Zimska razmena knjiga u Novom Sadu, sa temom #KnjigeGreju, održana je u nedelju 21. januara u kulturnom centru Dom b-612.

20180116_022400-01

Veliki uspeh onomadnje Knjigoložničke zimnice prelio se i na naredni događaj u Domu, donevši nam podršku i medija i izdavača. Tako ste organizatorku Katarinu Kostić mogli videti na Novosadskoj televizijiRadio-televiziji Vojvodine i Kanalu 9, i po hibridnom pomoravskobačkom naglasku prepoznati na Radiju Novi SadRadiju Signal i O radiju, gde je (između cvrkutâ o radosti koju joj donošenje radosti pričinjava) zahvaljivala izdavačkim kućama ZnanjeImprimatur i Odiseja.

Razmena knjiga

Kiša i Novosađani slažu se otprilike kao neprofitne stranice i Explore Feed.

Zato nas broj posetilaca, nešto manji nego na prethodnoj Razmeni, nije razočarao ni zabrinuo. S druge strane, moramo priznati da nas je iznenadio broj novih učesnika, koji su tek putem tradicionalnih medija saznali da Prerazmišljavanje postoji. (Biće da ovo naše digitalno doba nije baš toliko digitalno, ha?)

Potrudili smo se da odgovorimo na samonametnutu temu — „Knjige greju”, ne samo izborom gostiju Književnog popodneva, nego i uređenjem prostora u kojem se Razmena odvijala. Improvizovali smo ‘svećnjake’ od tegli i listova iz neke raspadnute knjige koju je neko, nadamo se greškom, ubacio u bazu Razmene. Ne-baš-srećna knjiga poslužila nam je i za ukrašavanje šolja u kojima smo služili tople napitke, a svako ko je popio nešto od ponuđenog i tako podržao udruženje Dom b-612, dobio bi na poklon Nušićevu dramu po izboru (tako smo obeležili smrtovdan jednog od retkih pisaca koji su razumeli sva  naličja humora).

19554840_2000783640139980_2947379814675482935_n

Malo smo izmenili sistem bodovanja, što reče jedan od starih učesnika, došlo je do inflacije, ali ne znatno i ne na štetu vrednih knjiga koje traže posvećenog vlasnika. Još ćemo ga usavršavati tokom narednih događaja, dok ne bude razrešio sve najčešće granične slučajeve sa kojima se na prijemnom pultu susrećemo.

Uprkos novom pravilu o nepovredivosti magacina iza prijemnog pulta, koje je imalo da osigura jednaku šansu za učesnike da između novopristiglih izaberu knjige prema svom ukusu, neki ne-tako-savesni knjigoljupci ponovo su iznašli način da ‘profitiraju’. Ako čitate ovo i slučajno se prepoznate, setite se da to nikako nije cilj Razmene. Da bi Prerazmišljavanje moglo da nastavi da vas usrećuje, morate i vi biti fer jedni prema drugima, inače ćemo svi ostati uskraćeni za ovo kvartalno besplatno zadovoljstvo.

Među dobrim stvarima koje su ostale nepromenjene svakako je odnos ponude i potražnje bukvalno SVIH vrsta knjiga. Od „Servisarajte sami svoju sejalicu” do „Servisirajte sami svoj brak”, od Nore Roberts do Branka Miljkovića, od Isidore Sekulić do Paola Koelja, od SF-a preko haikua i ljubića do meditativne proze — sve dolazi i sve odlazi sa novim čitaocem, presrećnim što je našao baš tu jednu knjigu koja mu je bila potrebna za seminarski, kompletiranje sabranih delâ, FRP ili čitanje u prevozu.

Umesto zimnice koju smo poklanjali jesenas, svi učesnici Razmene koji su na mrežama podelili fotografiju pripremljenih knjiga, uz hešteg #knjigegreju, dobili su dodatna 2 kupona.

Od novih dobrih stvari moramo da istaknemo spontano nastalu igru s naslovima knjiga, koje smo spajali da napravimo priču.

Takođe, od sada će učesnici razmene knjiga moći da se upišu u knjigu utisaka i uzmu neku od besplatnih knjiga ili brošura, kao i časopis, bedž ili zastajkivač po izboru.

20180121_134817

Književno popodne

Svaka Razmena knjiga ima prateći program, uz nagrade, besplatne primerke knjiga, časopisa i sl. Jesenas je to bila prodajna izložba zastajkivača, za proleće vam pripremamo nešto nesvakidašnje i superzabavno, a ovu je uknjiškilo Književno popodne sa temom aktivizma: u poeziji Branislava Živanovića, prozi Gorana Savića i celokupnom delovanju Slađane Ljubičić, pokretačice CRACKER-a Lanca solidarnosti. (Budući da smo taj deo pri kraju malčice zbrzali, kako bismo sve uklopili u vremenski okvir razmene, a imali smo štošta još da propitamo i prodiskutujemo, od proleća će Književno popodne počinjati ranije.)

Slađana je u završnici pronašla način da nam pokaže kako CRACKER funkcioniše i šta je na delu njegova misija — odbivši da dâ izjavu za televiziju, izvodeći pred kamere mladu opersku pevačicu i još neobjavljenu spisateljicu Milicu Milanović koju je na Razmeni upoznala.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=LeX6O1N9eeg?rel=0&w=560&h=315]

Do Prolećne razmene…

Budući da je zbog Explore Feed-a gotovo nemoguće doći do svih koji bi bili zainteresovani da učestvuju u događaju, pozivamo vas da nam pošaljete mejl na prerazmisljavanje@gmail.com, kako bismo vas utefterili u mejling listu kojoj nedelju-dve unapred javljamo o vremenu, mestu i detaljima Razmene.

Takođe, kako smo skroz-naskroz neprofitni, ovim putem pozivamo i zanatlije, kreativce, autore, knjižare i izdavače, kao i kulturne ustanove koje žele da nas podrže donacijom repromaterijala ili knjiga ili gostovanjem, da se jave na gorenavedenu imejl adresu.

Prerazmišljavanje postoji radi kulture i ljudi. Pomozite nam da budemo još korisniji.

20180123_144127
 Dnevnik, 22. januar 2018.

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *