Događaji,  Misli povodom

Deveta novosadska razmena knjiga – knjigoložnička zimnica

Deveta Novosadska razmena knjiga održana je 6. oktobra na starom mestu — u kulturnoj stanici Eđšeg, koja je i sama, zbog male slobodne čitaonice u holu, postala mesto gde knjigoložnici Novog Sada rado provode slobodno vreme.

Pored standardne trampe knjiga koja je i količinom i kvalitetom prevazišla očekivanja, ovogodišnja jesenja Razmena imala je i najbogatiji prateći program do sada.

Najpre, bili su tu naši stalni gosti iz inicijative „Knjigom do osmeha”, na čijem štandu su se knjige menjale za humanitarni SMS. „Knjigom do osmeha” sakuplja novac za lečenje Aleksandra Adamovića, i možete im pomoći i donacijom, volontiranjem na štandu, i naravno — slanjem SMS-a sadržine 165 na 3030.

Njima se pridružila još jedna stara prijateljica Razmene — Aleksandra Bogdanović, humanitarka iz Baćevca koja voli ljude koliko i knjige. Većina je zna sa fejsbuk stranice Bibliotekarka, gde s pratiocima razgovara o svim sortama knjiga, najavljuje nova izdanja omiljenih autora i održava divnu prijateljsku atmosferu u komentarima (što znamo da je danas retkost). Ona bira da se bavi samo lepim stvarima, i kada joj se dogodi da oko sebe ne pronađe ono što želi da vidi, stvori to sama. Tako je pokrenula akciju „Knjiga za sve”, kroz koju oprema seoske i bolničke biblioteke, kao i zapostavljene kulturne centre u zabačenijim krajevima.

Bila nam je čast da je i zvanično ugostimo na Razmeni, koju je obogatila javnim razgovorom sa knjiškom moljčicom Sarom Filipović, nakon kojeg je studentima posetiocima događaja poklonila 150 primeraka „Rimske književnosti” u izdanju Areté.Prvi put na Novosadskoj razmeni knjiga gostovali su predstavnici Festivala mentalnog zdravlja, sa kojima su posetioci razgovarali o privatno značajnim knjigama — kategoriji koja se neretko zanemaruje u razgovoru o književnosti vrednoj opšte pažnje.

Festival mentalnog zdravlja održava se od 2016. godine u Novom Sadu i okolini, sa ciljem da pokrene diskusiju na važne društvene teme koje se tiču mentalnog zdravlja. Ovogodišnji slogan festivala jeste „ŽIVOTNE KRIZE: RIZIK I ŠANSA”; u skladu s njim razgovara se o činiocima koji utiču na prevladavanje kriza, i kroz različite tipove kreativnog sadržaja promovisati ideja da životne krize mogu biti mogućnost za rast i razvoj. U okviru ovogodišnjeg Festivala mentalnog zdravlja pokrenut je nagradni književni konkurs „KNJIGE KOJE SU NAM ZNAČILE U VREME EMOCIONALNIH KRIZA”, što je još jedan deo kampanje „Životne krize: rizik i šansa” kojom se obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja. Kao finalna aktivnost u okviru Festivala mentalnog zdravlja, 16. oktobra biće organizovana tribina na temu književnosti i životnih kriza, kada će se i dodeliti nagrade.

Konačno se na spisku gostiju Razmene našao i dvojac „Fabrika stihova”! Drugarice za pisaćim mašinama stvarale su stihove po zadatim ključnim rečima, uglavnom dece, ali i odraslijih zainteresovanih, pa je tako i Eđšeg dobio pesmu:

Oktobarska gošća Novog Sada, bugarska spisateljica na rezidenciji Ivanka Mogilska, pridružila se Aleksandri Bogdanović u sadnji drveta smokve, drugog stabla Novosadske razmene knjiga koje je doniralo društvo „Inženjeri zaštite životne sredine”. Kod drveta je pročitala priču „Žena koja je pevala”, i to — na zahtev okupljene publike — u originalu, na bugarskom.

Specijalna i posebno draga gošća bila nam je Ivana Morarević, poznata kao tkalja Božidraga, koja je prodajnom izložbom rukotvorina privukla veliku pažnju posetilaca, i dobila najmanje narudžbinu (znamo za džemper s motivom iz „Harija Potera”, jer pripašće jednoj od organizatorki).

Posetioci ni sada nisu došli samo zbog knjiškog programa: pored rukotvorina iz radionice „Božidraga”, kupovali su i šolje, obeleživače, bedževe, narukvice i cegere Novosadske razmene knjiga, koje dizajniraju i izrađuju organizatorke Frančeska, Helena i Ana.

Ostale fotografije s događaja možete pogledati u albumu na fejsbuk stranici Prerazmišljavanja.

Za organizaciju ove Razmene zaslužni su Katarina KostićAna BogojevFrančeska FajhnerLazar ČovsHelena Mak i Dunja Vukčević. Neizmerno smo zahvalni volonterima: AndreiMarinuDejiSlađiMiriTanjiNebojšiTatjaniIvaniMariniNenadu i Ivi, koji su pomogli da još jedan veliki dan knjige protekne kako valja.

A zahvaljujući Gabrijeli FajhnerRadi BogojevMilki i Biljani Bojović i Vesni Kostić, studenti učesnici Razmene kući su pored knjiga poneli i tegle zimnice, dok je volonterski tim ručao kao nikad do sada, sve zalivajući domaćim sokom od višnje. 🙂

Devetu Novosadsku razmenu knjiga posetilo je više od 1400 sugrađana i gostiju, a jedna Beograđanka poslala nam je i utiske sa svoje prve Knjigoložničke zimnice, koje u celosti prenosimo:

Kao neko ko od 2014. godine učestvuje u svim beogradskim razmenama moram reći da je ova prva novosadska, koju sam posetila, bila najbolja do sad. Organizacija je zaista fenomenalna i samom događaju se pristupa na u potpunosti profesionalan način. Sam prostor odiše pozitivnom energijom, atmosfera je skoro pa svečana, a opet opuštena i prijatna. Volonteri su ljubazni, nasmejani, nenametljivi, maltene neprimetni dok kao vredne pčelice dodaju nove knjige na stolove.Oduševljena sam odzivom ljudi, brojem knjiga koje donose, a zatim i brzinom puštanja novih naslova u sam tok razmene. Uvek me je nerviralo sklanjanje knjiga, pogotovo novijih i očuvanijih naslova, a nedodavanje novih što je svaki put uticalo na raspoloženje, a naravno i na broj knjiga koji je dostupan za razmenu te zbog toga broj donetih i izloženih knjiga nikada nije bio proporcionalan. Baš iz tog razloga podržavam sistem bodovanja i smatram ga neophodnim kako bi sve proteklo fer i korektno.

Vreme mi je proletelo, i iako sam bezmalo provela čitavo popodne u Eđšeg kulturnoj stanici bilo mi je nedovoljno, mogla sam da plivam u onom moru knjiga još toliko. Razmenila sam 18 naslova, presrećna sam i prezadovoljna, bogatija za jedno novo iskustvo i sigurna sam da ću se vratiti na svaku sledeću trampu.

Bravo, drugari, samo napred, da nam žive knjige!

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *