knjige na sunce
Događaji,  Misli povodom

Osma novosadska razmena knjiga: Knjige na sunce!

Kulturna stanica Eđšeg postala je redovno mesto sastajanja novosadskih knjigoložnika, zahvaljujući kvartalnom festivalu razmene knjiga koji organizuje grupa mladih s portala Prerazmišljavanje.

U nedelju, 14. jula, oko 1000 čitalaca svih uzrasta došlo je punih cegera, bisaga, korpi, da oslobodi mesto na svojim policama i odmah ga popuni novim knjigama.

Najposećenija do sada, osma po redu Novosadska razmena knjiga ugostila je inicijativu „Knjigom do osmeha”, koja je poklanjanjem knjiga sa svog štanda u zamenu za humanitarni SMS sakupila još 7200 dinara za lečenje Aleksandra Adamovića. Pokretač inicijative Jovica Vukša kaže da je ovo bila prilika da ponovo sretne drage prijatelje inicijative, ali i da za nju čuju novi ljudi koji joj mogu pomoći.

Iako je Književno popodne u tradicionalnom smislu izostalo, posetioci su imali priliku da ga sami upriliče, fotografišući se s posebno ukrašenim ramom i preporukom knjige za plažu, a studenti su ponovo dobijali simbolične poklone na osnovu stanja u indeksu.

Organizatorsku ekipu letnje razmene, na čelu s Anom Bogojev, činile su Frančeska FajhnerDunja VukčevićHelena MakMiljana Kocić i Stanislava Radosavljević. Naredna, jesenja razmena, najavljuje se za 6. oktobar. U njenoj pripremi učestvovaće i autorka ovog teksta, koja sad izlazi iz neutralne gramatike i zahvaljuje organizatorkama što su je juče učinile ponosnom na prethodne tri godine rada.

Vi ste najviše što sam smela da poželim kad sam se nadala saradnicama.

Naročitu zahvalnost dugujem(o) Milenku Vujiću, jednom od naših ‘motorizovanih volontera’, koji je nepar sati pre polaska na more izdvojio vreme da transportuje nekoliko hiljada knjiga do Eđšega, kao i članovima društva „Crveni gavranovi” koji su uvećanoj bazi knjiga pomogli da se vrati u hraniteljsku biblioteku.

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *