Misli povodom,  prerazmišljavanje

Pročitala sam u avgustu 2019

Ponovo sam morala da se konsultujem s dnevnikom da bih se prisetila šta sam, pored spremanja ispita, radila u avgustu.

Ništa.

Ništa nisam radila.

A nisam nešto mnogo ni čitala, uz literaturu.

Ali, zahvaljujući čitalačkom isposništvu, položila sam Srpsku književnost od baroka do romantizma, tako da je vredelo.

U avgustu sam uspela i da se preselim i počnem da slušam knjige dok radim mehaničk(ij)e kućne i vankućne poslove, pa ću malo pisati i o tom iskustvu.Smrt Uroša Petago, poslednjeg cara srpskoga


View this post on Instagram 

A post shared by Prerazmišljavanje (@prerazmisljavanje) on Aug 3, 2019 at 7:21am PDT

 

Stefana Stefanovića istoričari i zaneseniji čitaoci umeju da nazovu nesuđenim srpskim Šekspirom (umro u ranim dvadesetim, napisao i izneo na scenu samo ovu jednu tragediju). Uzbudljiva skroz, premda često patetična, ova drama ima stvari koje ideološki ne trpim ali opravdavam vekom nastanka. Ima i manje oprostivih grešaka razumljivih zbog pozicije iz koje je Stefanović pisao, koje ne unižavaju opšti utisak, sa kojim se pod rukom pridružujem onima iz prve rečenice.


Srpska drama do Nušića

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

A post shared by Prerazmišljavanje (@prerazmisljavanje) on Aug 6, 2019 at 11:12pm PDT

 

Čitala sam je radi pripreme ispita; dopao mi se familijaran ton kojim Vaso Milinčević objašnjava pojave u istoriji književnosti i teatra, a usput sam i naučila nešto.Preporučujem je svima koje zanima kulturna istorija.


Love and Friendship

 

Moja prva audio-knjiga. 🙂 Nakon komplikovanog početka, pošto sam naučila da slušam dok radim, nije bilo nikakvih problema. Umnogome je tome doprinela naratorka, koja je pažljivo raspoređenim pauzama oživela adolescentski cinizam mlade Džejn Ostin. Ona je ovo pisala s 14 godina, a ja se s još toliko smejem i smejem i osvrćem preko ramena da proverim da li se neko čudi mom ponašanju sa slušalicama ili su svi već navikli.

Sve preporuke za novelu, ja sam je slušala ovde https://librivox.org/love-and-freinds… a vi možete kako vam drago.


Woman and War

 

“Throw a puppy into the water. If it swims, well. If it sinks, well. But do not tie a rope around its throat and weight it with a brick and then assert its incapacity to keep afloat.”

Pročitate Čimamandu Ngozi Adiči pa se vratite vek ranije u delo Oliv Šrajner i ništa vam nije jasno. Jesmo uznapredovale, ali ima i mora još. Jebo nas Osmi mart i kad smo zastale da predahnemo.


Žitije Ajduk-Veljka Petrovića

 

Pa ono. Vidljiv pripovedački dar, skladna zaokružena kompozicija, karakter dat kroz primere, reprezentativno delo za upoznavanje Vuka Stefanovića Karadžića kao biografa, sve pet. Al’ ono.


Život i običaji naroda srpskoga

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

A post shared by Prerazmišljavanje (@prerazmisljavanje) on Jul 9, 2019 at 5:07am PDT

 

Sadrži opise običaja vezanih za najznačajnije obrede zajednice (rođenje, krštenje, venčanje, smrt), njeno verovanje, mitologiju, legende, igru i razonodu, društveni poredak, svakodnevni život, sve ono što je Vuk smatrao vrednim očuvanja u pisanom obliku. Preporučujem za razonodu i informisanje, meni je veoma prijalo.


Srpski rječnik iz 1818.

 

Kakav poduhvat!

Zamislite samo: rečnik, pravi rečnik, sa prevodom na nemački i latinski i objašnjenjima upotrebe pojedinih reči, ali i s dodatkom narodnih običaja i verovanja vezanih uz pojmove koje označavaju. Ti opisi običaja prave su male priče, i ja retko za knjigu kažem da se mora pročitati, ali ova je od tih — pročitajte je!


Hari Poter i kamen mudrosti

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

A post shared by Prerazmišljavanje (@prerazmisljavanje) on Jul 26, 2019 at 6:01am PDT

 

„Hari Poter i kamen mudrosti” bila je moja prva comfort knjiga, i godinama je prva koju unosim u novi životni prostor. Kada sam nakon (isprva ne moje) odluke da se iselim iz prvog novosadskog doma pronašla Cvetlarnik, u koji sam se zvanično uselila baš na Harijev rođendan, počela sam da je čitam za dobro jutro, pre posla, pre potpunog otvaranja očiju. (Uprkos emotivnom protresu koji je imala da mi sanira, pri ovom čitanju uočila sam da u serijalu nije sve isplanirano od samog početka: neke su rupe u kasnijim knjigama tek zamalterisane, ali to je i dalje priča koja je spasla moje detinjstvo kada ni porodica nije mogla.)


Igraljke uma


View this post on Instagram 

A post shared by Prerazmišljavanje (@prerazmisljavanje) on Aug 19, 2019 at 6:51am PDT

 

Izbor iz poezije Sime Milutinovića Sarajlije koji je napravio Matija Bećković jeste fin, ali predgovor je suviše sladunjav, kao i datumirani životopis na kraju, i mnoge pesme su iskasapljene da bi u njima ostali samo stihovi koji se priređivača dojmljuju više od ostalih. Ako ćete čitati Sarajliju, čitajte ga iz neke druge knjige.


Mansfield Park

 

Još jedna audio-knjiga, sa veoma dobrim odabirom čitača. To je što imam da kažem o tehničkim stvarima.

Što se tiče romana, dopada mi se manje i od „Razuma i osećajnosti”, koji je do sada važio za najbezvezniji. Priča se razvlači bez stvarne potrebe, i premda sam u mnogim porodičnim svakodnevnim detaljima uživala svesna njihovog mesta u strukturi dela, rasplet je pokazao da se i sama Džejn Ostin smorila pišući o vistu i štrikanju iz poglavlja u poglavlje. Štaznam. Za razbijanje tišine dok sami štrikate ili rubite posteljinu, taman. Za razbijanje brige izazvane savremenim svetom i povratak zlatnom „i bogati plaču” dobu književnosti/čitalaštva, okej. Ali nađite si jednu Fani Prajs da vam čita naglas, ili skinite besplatan snimak na engleskom s Librivox-a.


Memoari

 

Uzevši u obzir autorovu životnu situaciju, to da prota Mateja Nenadović zapravo nije imao nikakvo obrazovanje koje bi ga učinilo književnikom u današnjem smislu, moram da podignem ‘ocenu’, iz poštovanja prema samoukoj narodskoj veštini izraza. Ima materijalnih grešaka, ima tendencioznosti, političarenja, ali bez svega toga, nedobog popravljeno, delo bi se udaljilo od duha vremena koji je konzerviralo. Preporučujem za čitanje.A vi? Kako vaš čitalački avgust?
Pišite o knjigama sa ovog spiska — šta ste čitali, šta planirate, šta ne biste nikad. 🙂
Kao i uvek, sve me zanima!

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *