Misli povodom,  prerazmišljavanje

Pročitala sam u februaru 2019

Februar 2019. godine bio je sav u znaku zimske Novosadske razmene knjiga i pripreme za prvi Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu na kom je Prerazmišljavanje učestvovalo kao izlagač, a ja kao organizatorka i voditeljka dela programa, tako da sam i sama začuđena brojem pročitanih knjiga.

U februaru sam počela i da ordiniram kao novosadska knjiška vila, o čemu sam pričala u jednom od nedavnih videa na Knjigoložnici:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=d1JobtTC6x0&w=560&h=315]

Nego,

knjige:


The Tale of Peter Rabbit

20190321_012234-01

Od onog filma o životu Beatriks Poter želela sam da pročitam bar jednu slikovnicu o Zecu Petru. Prilika mi se pružila na Dokufestu u Prizrenu, kada sam je dobila na poklon od (kako je tada delovalo) jedinog prizrenskog knjižara koji nema tetku u Pančevu. Ima o tome više nadahnutijih reči u putopisu Prerazmišljavanje u Prizrenu.

Knjižica je, sa svoje strane, literarni ekvivalent plazme i mleka pred spavanje. Preporučujem je i onima koji nisu imali sreće da im u život uđe međunarodnom* čarolijom.


Razum i osećajnost

_20190131_195324-01

Kada je u jednoj donaciji ušla u hraniteljsku biblioteku Prerazmišljavanja, znala sam da moram da je pročitam pre Razmene, jer ima da ode novom vlasniku prvom prilikom. Zato sam je pročitala odmah, i zato sam se onoliko obradovala videvši je na instagramu srećne nalazačice dan posle Razmene.

Za prvenac napisan u životnoj situaciji u kojoj je napisan, odličan je. Šteta što ga čitam i kroz njen celokupan opus i kroz čitavo svoje čitalačko iskustvo, te ne uspevam da uživam bez prevrtanja očima na prvenačke banalnosti.


Hari Poter i Dvorana tajni

20190321_012441-01

Otkud vam to da stalno čitam knjige o Hariju Poteru? Čitam ih samo između kvizova, da obnovim gradivo, jer ja sam (barem u ekipi Moćni Grendžeri) ona na koju se računa da se u po noći posle treće krigle seti koju čin je Hari iskoristio da razbije led na jezeru u Dinovoj šumi i na kojoj poziciji je igrao Ludovik Ludo Torbar i koji su tačni sastojci višesokovnog napitka.


Herkul Poaro i paviljon u Grinšoru

20190321_013624-01

Kupila sam jednom Blic Ženu da bih ovu knjigu poklonila poznanici koja voli Poaroa, ali onda sam se setila da ipak želim da je zadržim. Poznanica je dobila druge dve knjige Poaroovih avantura, a ja sam provela ugodnu jutarnju kafu i pauzu između prva dva časa čitajući ovaj zalogajčić.

Priča je zabavna, ali daleko je zanimljiviji pogovor, u kojem unuk Agate Kristi objašnjava toponime i situacije koje iz detinjstva pamti, na kojima je priča zasnovana, i utiske sa snimanja filma (svoje i bakine). Samo zbog tog pogovora vredelo je kupiti Blic Ženu. (Recepata ionako ima na Kulinariki.)


Opčinitelj Orfej

20190219_234907-01

Edicija Mračne priče iz mitologije povremeno bude na Laguninim sniženjima, i uglavnom se kupuje da zaokruži broj kako bi se ostvario popust. Prošle godine sam kupila dve, ali pročitala sam ih tek sada.

Ova, priča o Orfeju, fino je proširena i podmlađena, ali ne bih smela reći da je naročito kvalitetna. Jedna od knjiga koje su okej dok se čitaju, i ne manje okej dok se zaboravlja na njih, ali koje realno ne treba kupiti po punoj ceni.


Arijadna protiv Minotaura

20190219_232058-01

Ovde važi sve što je napisano o prethodnoj. Deluje kao zakržljali pokušaj lepljenja mesa na jednodimenzionalni lik Arijadne iz mita koji pripada Tezeju.

Nije mi žao što sam je pročitala, ni što sam dala novac za nju, bila je umereno zanimljiva i darovala mi je jedan od zgodnijih slobodarskih citata za fejsbuk stranicu. Verovatno je neću više čitati.


Priče iz klasične starine

20190209_090357-01

Ovu sam zgrabila na Razmeni i pročitala nedugo potom. Značila mi je kao klasičnija protivteža Mračnim pričama iz mitologije.

Utisci su sadržani u oceni na Gudridsu, čiji komentar prenosim u celosti:

Zvezda manje zbog nedostatka pogovora ili nekakvog istoričarskog uvoda, zvezda manje zbog nametanja aksiomatičnosti herojstva kao pozitivnog (heroj je tek sin boga, nije nužno dobra osoba), zvezda manje zbog neravnomernog detaljisanja, zvezda više zbog konteksta, i ostade na tri.

Da se doterati do pet jednim dobrim parom predgovor—pogovor.


Zov kukavice

20190321_014148-01

Poslednja knjiga pročitana u februaru i prvi roman u serijalu o detektivu Kormoranu Strajku dala mi je sve što sam od završnice rođendanskog meseca tražila.

Strašno zabavna detektivska priča. Ima sve što žanr traži, miriše na duvan, puni usta rečenicama. Uprkos obilnom guglanju kroz roman, sa stranica se oseća miris duvana i kože iz detektivskih kancelarija koje bi posećivala Loren Bekol.Mart je već mnogo raznovrsniji i ima mnogo više knjiga koje ispunjavaju neke standarde. Mašem vam do aprila, pa pričamo o njima!

Kako vaš čitalački februar?

Preporučujete li šta?

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *