Misli povodom,  prerazmišljavanje

Pročitala sam u junu 2019

Jun 2019. bio je veliki mesec, uglavnom zato što sam tada položila ispit iz Postmodernizma u srpskoj književnosti, ali malo i zato što sam ispit položia uprkos čitanju Borislava Pekića kao klasnog neprijatelja. Šalozbilju na stranu, bilo je u junu još važnih momenata: prvi put sam prepustila celokupno vođenje Novosadske razmene knjiga Ani Bogojev i ostatku ekipe (julski pregled će vam pokazati koliko su u tome uspeli, ako već niste čitali utiske), prvi put sam posredovala u nabavci knjiga za jednu putujuću biblioteku (o tome nešto više od septembra) i drugi put sam otišla na radionicu književne kritike festivala Bookstan. Jedna od knjiga koje sam za potrebe radionice čitala naći će se u ovom pregledu, a druga u julskom.

U Sarajevu sam upoznala dvocifreno fenomenalnih ljudi, od kojih jedan sasvim dobar broj sada objavljuje na Prerazmišljavanju, i na to sam verovatno najponosnija, ili bih bar bila da nije onog iz prve rečenice.

Nego,

knjige:


Hazarska prizma

View post on imgur.com

 

Preporučujem je za proučavanje odmah nakon prvog čitanja „Hazarskog rečnika”, jer ga Jovan Delić ovde rastavlja i tumači ko da gleda Paviću preko ramena. Izuzetno korisno teorijsko-kritičko delo, uz to prijatnog stila.


Sabrana dela Aleksandra Ristovića (I tom)

View post on imgur.com

 

Čitajte ovu knjigu, ima je u bibliotekama širom zemlje (preskupa je za naše uslove i prejeftina za svoj sadržaj). Otvorila sam je prošlog meseca i zatvorila sad i ne bih nikad prestajala da je čitam da ne moram da čitam druge, jednako obavezne stvari.

Ne znam da li više volim starozavetne šezdesete ili tople i duhovite osamdesete, ali znam da želim da uzmem i drugi tom.


Praskozorje

View post on imgur.com

 

Bilo mi je NEOPHODNO nešto bezmozgaško da presečem posle Ristovića, da bih mogla da nastavim da čitam druge stvari za ispit. Izbor je pao na Stefani Majer jer (mišljah) znam već sve čega u knjizi ima, ne može me iznenaditi, ne može mi odvući pažnju sa pripreme ispita…

Devet godina nakon prvog čitanja, zapravo me je iznenadilo — koliko ovo ništa ne valja.

Jedino bi me teška nostalgija za kletom srednjom školom mogla naterati da je pročitam ponovo kroz koju godinu.


Apolonovi putokazi – eseji o Crnjanskom 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

A post shared by Prerazmišljavanje (@prerazmisljavanje) on May 18, 2019 at 6:52am PDT

Sve je to lepo i inteligentno i načitano, strašno korisno za pripremu ispita i učenje kako se svet ubeđuje u tvoj vrednosni sud, ali sve mislim da Lomparu ovolika zadivljenost Crnjanskim ozbiljno utiče na sposobnost vrednovanja drugih pisaca tih epoha.


The Clash

View this post on Instagram

A post shared by Высшая (@cveshtica) on Jun 6, 2019 at 5:51am PDT

 

Kao i svaki Bošković, ovo je marinirano u referencama na pop-kulturu i rokenrol. Nije neprobojno, ali čini da me mrzi da se probijam kroz imena članova bendova kako bih razumela stih. Pisao je ovo sebi ili srodnijem od sebe.


U začaranom trouglu: Crnjanski – Kiš – Pekić

View post on imgur.com

 

Ala Tatarenko u ovoj knjizi daje 10 eseja/studija o delu trojice klasika postmodernizma.

Korisno, informativno, prijatno za čitanje.


Gnezdo nad ponorom

View this post on Instagram

A post shared by Prerazmišljavanje (@prerazmisljavanje) on Jun 5, 2019 at 11:43am PDT

 

Ništa nije promašio, ali od prve do poslednje strane Dragan Jovanović Danilov deluje kao majstor-igrač koji je namerno uključio easy mode, što mi izaziva nelagodu i čini da ga doživim kao neiskrenog pesnika, uprkos privatnim motivacijama koje su evidentne u stihovima.

Kao da ne peva da dokuči, nego da potvrdi ono što i on i čitalac i kritika i papir već znaju.


Metaproza: čitanje žanra

View post on imgur.com

 

Iako je ovde fokus na delu „Zlatno runo” Borislava Pekića, knjiga daje odličan pregled teorije postmodernizma u književnosti i objašnjenje pojma ‘istoriografska metaproza/metafikcija’ u uvodu. Sviđa mi se što je Jasmina Lukić navela sve moguće autore koji su se bavili time, da mogu da ih potražim za naknadno istraživanje.


Pesme

View post on imgur.com

 

Novica Tadić piše tako da veče po zatvaranju zbirke nisam smela da izađem da prostrem veš. A i moja omiljena bibliotekarka ga voli. 🙂


Moderno shvatanje književnosti

View post on imgur.com

 

Prerađeni tekst doktorske disertacije Novice Milića zgodan je za pripremu ispita, jer vas uvodi u materiju, ali neće ostati sa vama dugo nakon upisane ocene.


Milosav Tešić, pesnik 

Sve mi je postalo jasno. Zbornik radova o poeziji Milosava Tešića, sklopljen da dokaže kako Tešić jeste pesnik, a ne iluzionista, mene je uverio da sam u pravu što tvrdim suprotno. Danas od iste sorte, da nam ne zanedostaje, imamo npr. Asmira Kujovića, sa zamalo preslikanim akademskokritičarskim panegiricima. Nedobognikem.


Iz čista nemira

View post on imgur.com

 

Odabrani tekstovi o čitanju srpskih modernista i postmodernista, koji će zapravo učiniti da potražite pobrojane autore, da potražite još knjiga Ale Tatarenko, da je potražite na društvenim mrežama jer njenih pametnih, ličnijih il’ inih, komentara neće nikad biti dosta.


Zablude modernizma

View post on imgur.com

 

Dragan Bošković baš nije moj. O čitanju modernista i postmodernista iz savremenog konteksta, obavezna literatura za ispit, meni ’nako. Šta znam. Tumačenje valjda služi da tumači, a ne da i njemu treba tumačenje.


Poetika forme u prozi srpskog postmodernizma

View post on imgur.com

 

O problemu forme u estetici stvaralaštva XX veka Ala Tatarenko piše jednako pitko kao o ostalim temamam pomenutim u ovom tekstu. Preporučujem je treći put za jedan pregled, a vi kako oćete.


Srce međ zubima

radmila lazić žensko pismo prerazmišljavanje

Ima kod Radmile Lazić štošta; ja više cenim sam njen odnos prema telu nego način na koji ga peva, ali ne mora sve biti za svakoga. Pesma iz priloga je mnogima omiljena, pa procenite kako vam leži.


Notes on Nationalism

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

A post shared by Prerazmišljavanje (@prerazmisljavanje) on Jun 21, 2019 at 6:00am PDT

 

Zanimljiv pregled problema nacionalizma, antisemitizma i međunarodnog sporta kroz 3 deskriptivna esejčića. Više mi znači knjiga kao uspomena na izlet u Temišvar nego sve što sam uspela da naučim iz nje.


Doktor Proktor i velika krađa zlata

doktor proktor

Ju Nesbe — da, baš taj — jeste i pisac za decu. Pun-puncat prikaz ove knjige imate na linku.


Život i priključenija Dositeja Obradovića

View post on imgur.com

 

Ima problematičnih delova, stavova kojima je prošao rok, ali sam Dositej je zagovarao kritičko čitanje i prevrednovanje prošlih kanona, pa njegov tekst može da nam posluži za vežbu.


Biblio Vampiro: Priručnik o vampirima
Priručnik o vukodlacima

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

A post shared by Prerazmišljavanje (@prerazmisljavanje) on Jun 25, 2019 at 10:17am PDT

 

Vrlo njah. Greota farbe. Ili, što bi my girl Julija Kapulet rekla — „Je l’ bilo nekad lepše povezane, a sadržajem gore knjige”. Robert Kuran se nije baš potrudio.


My Parents

Detaljan kritički prikaz pisan za potrebe radionice festivala Bookstan, koji je dobio Specijanu nagradu festivala, objavljen je pod naslovom „U odbranu pripovedačke istine”.Jedva sklopih ovaj pregled — ne znam šta me tera da čitam 20+ knjiga mesečno, moram da usporim malo u julu. 🙂

A kako je prošao vaš čitalački jun? Šta ste čitali, šta preporučujete, šta treba zaobilaziti, je l’ se našlo nešto s ovog i na vašim popisima? Sve me zanima, kao po običaju!

Čitamo se!

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *