Misli povodom,  prerazmišljavanje

Pročitala sam u martu 2019

Mart je bio mesec Sajma knjiga u Novom Sadu, i premda se on završio početkom meseca, nije se među knjigama dogodilo ništa što bi ga nadmašilo.

O Sajmu sam govorila u jednom od klipova na Knjigoložnici.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Cy8iDBT7pEw&w=560&h=315]

Ono što je Sajam doneo nije ostalo u razgovorima sa piscima (Jelenom MitrovićNeletom KarajlićemNikolom Đuričkom), ni na radionici Miloša Petkovića.

Nedugo posle sajamske nedelje, novosadska knjiška vila proširila je svoje delovanje i na Šumadiju — u saradnji sa kragujevačkom učiteljicom Jovankom Ignjatović i njenim divnim III4. Kragujevčani će tokom proleća moći da pronađu 4 primerka „Harija Potera” sa nalepnicom knjiške vile, zahvaljujući vrednim učenicima kojima je to bila izborna lektira. Zadala im je domaći zadatak — sastav na temu „Jedan moj dan na Hogvortsu”, čije ćete rezultate čitati na blogu.

Dečji radovi nastali na Petkovićevoj radionici, zahvaljujući združenom radu Milice CvetkovićAne Bogojev, Mirjane Milin i Miljane Kocić, biće izloženi na prolećnoj Novosadskoj razmeni knjiga, 5. maja u Eđšegu, tako da će i oni nastaviti da žive i motivišu drugu decu na učešće u sličnim programima. (A mi ćemo se potruditi da im te prilike pružimo.)

A sad — ono po šta ste na ovu stranicu došli:

mesečni pregled!


Milan Narandžić

20190402_030458-01.jpeg

Jezik je jedino što knjigu drži da ne propadne. Ali jezik je fantastično onovremen, topi se kao na ravničarskom suncu, premeće po ustima ko domaće pastile.

Iz primerka koji sam čitala nedostaje tridesetak strana u drugom delu knjige. I taj drugi deo toliko je izlišan, ko poslednjih 100 epizoda indijske serije, da nisam propustila ništa, čak mi je laknulo što imam 30 strana manje za čitanje. 🙁 Prvi deo je trebalo da bude sasvim dovoljan. Ovako, i on je spušten na 2 zvezdice, iako zavređuje 3.

Pre nego što krenete da me napadate kako vređam istoriju književnosti, setite se koliko me mrzi da se raspravljam.


Dogodovštine jednog Džonija

dogodovc5a1tine-jednog-dc5beonija-1

Čitala sam je radi razgovora s autorom na Sajmu knjiga u Novom Sadu.

Dopala mi se više nego što sam očekivala, mada sam našla i materijalnu grešku koja bi morala da bude ispravljena u nekom od narednih izdanja: Džoni sa vevericom deli kesu badema, a veverice u stvarnom životu ne smeju da jedu badem, jer bi se otrovale.

Uglavnom, ako vas zanima a dosad niste, intervju možete pročitati prateći link: A jednom… nam je u goste došao Nikola Đuričko.


Kosingas III – Smrtovanje

IMG_20190307_104656_040

Ima knjiga u kojima sve znate šta će da se desi, samo čitate da biste videli kako. Ovde sve znam kako će se odigrati, a čitam da vidim šta.

Sumnjam da ću imati vremena da se vraćam ovom serijalu. Prva trilogija je dosta da se stekne utisak, a moj našoj zajedničkoj budućnosti ne ide u prilog.


Solunska 28

IMG_20190310_140747_608

Još jedna knjiga koju sam čitala radi vođenja razgovora s autorom na Sajmu knjiga.

Ocena se svodi na ono što sam napisala na gudridsu — Neki to vole sažvakano. Ja sam oni drugi.


Dijanina deca (Zabava za celu porodicu #9)

Još nešto se dogodilo u martu, a nisam pomenula u uvodu, jer ovde mu je mesto. Reč je o kvizu FeminisTrivia koji sam osmislila i sprovela sa drugaricom Milicom Cvetković (trebalo je da nas tu bude tri, ali jedna je morala da se povuče iz privatnijih razloga).

IMG_20190302_110639_774

Kviz je održan u klubu kulture Crna ovca, čiji nam je član Nenad pozajmio po par stripova, da se bliže upoznamo sa onim što njegovo čitalaštvo čini bogatim.

20190402_025622-01

Ovaj je delo dvojice VladimiraTadića i Kuzmanova, i zabavan je skroz. Jednom kad nahvatam vreme i odem ponovo u Ovcu, pročitaću još neki broj.

Baš kad mi je bilo potrebno nešto da me nasmeje i opusti, ruka je na polici naišla na Nenadovu osmomartovsku pozajmicu. Pišući ovaj pregled, svesna posle čega je na red došao strip sa slike, još sam mu zahvalinija.


Bunker Swing

20190402_025836-01

prvom muško-ženskom romanu u nas ne bih imala da kažem ništa pametnije od onoga što je Sandra Bakić Topalović već rekla, pa ću vas poslati na njen tekst, uz dodatak da knjigu preporučujem koliko i ona.

Mirjana Đurđević i Branko Mlađenović treba češće da se susreću na tastaturi.


Mortina

mortina-blog

Mortina je zombi-devojčica, koja smrtuje (hehe) u vili izvan sela sa tetkom Opsenijom, mnoštvom neupokojenih rođaka (lobanja, portreta, duhova…), zombi-mačkom i psom. Sve što ona želi jeste da pronađe prijatelje među vršnjacima, ali tetka joj to ne dozvoljava jer zna da bi ih selo spalilo kada bi otkrilo da postoje. Ipak, dolazi Noć veštica, i tu Mortina vidi priliku da nesmetano prošeta do sela…

Barbara Cantini napisala je divnu, dirljivu priču o prihvatanju, u formi grafičke novele za decu, uz detalje koji će zadržati interesovanje odraslih.


Hari Poter i relikvije smrti

21231106_1939490549602623_5406838301219912752_n

Sad bi se već moglo reći da Harija Potera iščitavam zbog posla — ako poslom nazovemo kjniškovilenjenje po Kragujevcu i dominiranje u tematskim kvizovima sa ekipom Moćni Grendžeri.

Mislim da Relikvije najviše cenim iako sam je najmanje puta pročitala, ali i dalje najviše volim Red feniksa.


Fama o biciklistima

_20190127_033156-01

Zabavna, suluda, knjiga koja piše čitaoca. Meni je preispisala (predrasuđeni) stav prema Basari.


Opsada crkve Svetog Spasa

20190321_084100-02

Trebalo bi da zasednem i napišem poduži tekst o njoj, ali za sada imate završni utisak sa gudridsa:

Goran Petrović je juvelir na autopilotu, izrazito naložen na svoje umeće pletenja. Srećom, to umeće jeste veliko.A vi? Kako vaš čitalački mart? I da li ste bili na Sajmu knjiga?

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *