gost autor,  Misli povodom,  prerazmišljavanje

Šta čitati za Noć vještica (10 preporuka)

Horde vještica hodaju gradom, poneku kuću krasi izrezbarena bundeva, a često čujete gunđanje starijih kako je sve to nametnuta amerikanizacija – pogodili ste, bliži se Halloween, poznat kao Noć vještica. Ako ste ljubitelji mračnije književnosti, a ove godine preskačete zabavu pod maskama, donosimo nekoliko prijedloga što čitati (i čime se prestrašiti).


  • Daphne du Maurier, Rebecca

Objavljen davne 1938. ovaj roman s gotskim elementima s pravom se svrstava u klasike žanra strave i užasa. Iako nije horor u pravom smislu te riječi, jedinstven ugođaj i stalna napetost nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Okosnica radnje iznenadan je brak između mlade neimenovane junakinje i Maxima de Wintera, četrdesetdvogodišnjeg udovca koji je relativno nedavno izgubio suprugu. Nakon kratke ljubavne veze, odluče se vjenčati, a nova gospođa de Winter prvi put kroči na slavno imanje Manderley. Ubrzo otkriva da ondje nisu sami, a počinju je opsjedati misli (i ne samo to) o bivšoj gospodarici imanja – Rebecci. Kraj romana ostavlja brojna pitanja otvorenim, a jeziva atmosfera raskošnog imanja dugo ne napušta čitatelja.


  • Stephen King, Duma Key

Netipično Kingovo djelo – barem kada je lokacija u pitanju – Duma Key vješto je ispričana priča o Edgaru koji se, nakon prometne nesreće koja mu je gotovo oduzela život, a svakako ga u potpunosti izokrenula, odluči oporavljati na floridskom otoku Duma Key. Neobično neurbaniziran, autentičan i divlji, otočni svijet priraste mu k srcu i Edgar otkriva da je izrazito talentiran za slikanje. Inspiriran zalascima sunca koji kao da nisu s ovog svijeta počinje stvarati remek-djela i postupno se oporavljati. No, ogoljena olupina broda koja se njiše na obzoru te mokre dječje stope nepoznatih noćnih posjetitelja ukazuju mu na to da nije sam. Ono što otkriva vodi ga u priču stariju od otoka, a King vješto plete mrežu u koju će se uloviti i oni najveći skeptici među vama.


  • The Illustated Edgar Allan Poe

Poe je bez sumnje nezaobilazan klasik horor žanra, a među brojnim izdanjima ističe se ovo ilustrirano izdanje s 3D stranicama koje pružaju potpuni vizualni i taktilni doživljaj. Nećete pogriješiti niti s jednom pričom, ali jedna od najstrašnijih svakako je Pad kuće Usher (The Fall of the House of Usher). Mračno obiteljsko imanje te kletva koja ga postupno uništava glavna je tema ove jezive priče. Posebno se ističe personificiranje kuće Usherovih koja poput živog stvora trune i propada, baš kao i njezini stanari.


  • E. T. A. Hoffmann, Čovjek iz pijeska

Priča koja me istovremeno proganjala i oduševljavala tijekom osnovnoškolskih dana – a ništa drugačije nije danas. Iako pripada dječjoj književnosti sposobnost vještog igranja iskonskim dječjim strahovima čini je strašnom bez obzira na to koliko godina imali. Priča je to o čovjeku iz pijeska koji dolazi neposlušnoj djeci koja nisu na vrijeme otišla u krevet i kopa im oči. Hoffmann je vješto preobličio poznatu narodnu predaju u nešto pomalo drugačije, ali jednako pomaknuto.


  • Dan Simmons, Ukleta zima

Ima nešto u ovom romanu što me tjera da ponekad kad se navečer vraćam kući podignem pogled i provjerim ima li koga na prozoru. A pritom ne mislim na ukućane. S obzirom na to da sam je čitala poprilično davno, a osjećaj mučne jeze još traje – mislim da nema potrebe nagovarati vas na čitanje. U maniri kingovskog američkog ruralnog gradića i dječjeg prijateljstva koje okaljaju stravični događaji.


  • William Faulkner, A Rose for Emily

Ovo je klasik i nije horor. I možda se neće naći na svačijem popisu literature za Noć vještica, ali na mom hoće. Uspavana američka sredina, propala južnjačka ljepotica i ljubavna priča o kojoj bruji cijeli grad. Isplati je se pročitati samo zbog kraja – bolan je, neočekivan i proći će vas trnci od užasa.


  • Shirley Jackson, We Have Always Lived in the Castle 

Autorica poznatog horora The Haunting of Hill House zaslužuje hvalospjeve i za ovu pomaknutu poslasticu. Još jedna ukleta kuća koja pripovijeda o stravičnim događanjima unutar obitelji Blackwood. Dvije djevojčice, nepouzdan narator, mačke i bizarnost kojom je ovaj kratak roman prožet čine ga idealnim štivom za Noć vještica. No, nije ono nadnaravno to što najviše utjeruje strah u kosti. U ovom djelu najužasniji je ipak prikaz bijesne rulje koja djeluje poput čopora te brojni stereotipi kojima katkad izlažemo drugačije od nas.


  • Stephen King, Autsajder

Jedno domaće izdanje i napokon zadovoljavajuć prijevod. Stephen King opet i to nešto manje poznato djelo, ali kada su horori u pitanju, ovaj majstor strave nema konkurenciju. Sigurna sam da ste već čuli za klasike poput Isijavanja i Ono, ali poprilično su zanimljiva i neka opskurnija djela Kingova opusa. U Autsajderu pratimo jednu naraciju koja se negdje na polovici romana prelama iz običnog trilera u nešto nadnaravno. Inspirirano meksičkim narodnim predajama koje su nam poprilično strane, ovo je djelo poprilično drugačije. Autentičan zlikovac, dinamičan tempo i priča od koje ćete na trenutke zadrhtati čine ovaj roman idealnim za progutati u jednoj večeri.


  • Akira Yoshimura, Shipwrecks

Knjiga koja nije horor, ali ćete cijelo vrijeme iščekivati ono nešto što će prevagnuti u onostrano. Atmosfera je toliko ljepljivo jeziva da će vam se na trenutke gaditi. Zbijen način pripovijedanja, s malo riječi – pomalo klaustrofobično – i tipično japanski, ovaj je roman za sve one koji ne traže tipičnu priču o duhovima. Ako vas više zastrašuju horori koji nas okružuju, pružite Akiri šansu.


  • Patrick Süskind, Parfem: Povijest jednog ubojice

Strašne su u ovom romanu dubine gadosti do kojih nas glavni lik, nakazni Jean-Baptiste Grenouille vodi. Ponovno nešto što nije žanrovski horor, ali nastavlja sablažnjavati čitatelje diljem svijeta. Trula, odvratna, crvljiva atmosfera, detaljni opisi i uvid u izopačen um dovoljni su da okrenu želudac i najtvrdokornijim čitateljima.


*Imajte na umu da knjige na ovom popisu nisu slagane nikakvim redom baš zato što je strah nešto univerzalno, a tako osobno i različito za svakog od nas. I dok će neke proganjati rasplesani klaunovi, drugi će horor pronaći na nekom prašnjavom tavanu. Pazite što čitate i kojeg Autsajdera hranite vašim strahom i, naravno – sretna Noć vještica!Autorka: Jelena Živić

Knjigoblogerka na adresi Zmaj od očaja, prevoditeljka, nastavnica hrvatskog jezika i književnosti. Rado posećuje najrazličitije književne događaje, a vodi i čitalački klub u vukovarskoj gimnaziji

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *