Događaji,  Misli povodom

Zimska razmena knjiga u Eđšegu

Kulturna stanica Eđšeg ugostila nas je po drugi put u nedelju, 10. februara. Šestoro organizatora i još desetak volontera, uz pomoć ekipe iz kulturne stanice, provelo je dvocifreno sati prilagođavajući prostor i pomažući učesnicima trampe i radionica da se snađu u gužvi od knjiga i ljudi.

Književno popodne #KnjigeGreju razlikovalo se od svih prethodnih, jer nije sadržalo promociju knjige ili pisca, već dve kreativne radionice (izrada novih korica za stare knjige pod vođstvom Milana Trpkovića Knjigosaurusa i origami od starog papira sa Helenom Mak).

Specijalni gosti bili su nam sjajni ljudi iz inicijative „Knjigom do osmeha”, koji su knjige prodavali za humanitarne SMS-ove (139 na 3030 za pomoć Radetu Šijaku).

Posetioci su mogli i da se okrepe kafom ili čajem po simboličnoj ceni, dok ne naiđe novi talas knjiga, koje će im možda biti zanimljivije od izloženih, dok učestvuju u radionicama ili prosto ćaskaju sa prijateljima. Novac prikupljen na ovaj način poslužiće nam za štampanje novih obeleživača, nalepnica i još koječega — što ćete moći da vidite na našem štandu na Sajmu knjiga u Novom Sadu, od 5. do 11. marta.

Najsrećniji učesnici Razmene, bez sumnje, bili su mališani koji su pronašli skrivenu knjigu „Neko se uselio u onu staru vilu” Uroša Petrovića, poklon Novosadskog Sajma koji je u dvorcu ostavila knjiška vila.

Dobro ste pročitali — Novi Sad od 10. februara ima svoju knjišku vilu. Prepoznaćete je po jarkozelenom cegeru sa natpisom „I believe in book fairies”, iz kojeg će na svakih nepar dana, sve do zatvaranja Sajma knjiga 11. marta, izvlačiti knjige i sakrivati ih oko kulturnih centara i spomenika. Na instagramu, pod heštegom #vilanasajmu, možete pratiti sakrivanje i pronalaženje knjiga, a ako koju pronađete baš vi, objavite fotografiju sa istim heštegom kako biste svoju sreću podelili s nama. 🙂

Meni je svaki put sve teže da sročim koliko mi Razmena znači i koliko je neslućeno porasla od onog skromnog juna u Domu b612.

Zato ću još samo ukratko u brojkama:

  • više od 900 učesnika,
  • desetine hiljada razmenjenih knjiga,
  • dve uspešne radionice i
  • 16.000 dinara prikupljeno za Knjigom do osmeha,

a prostor za utiske prepustiti onima koji još uvek imaju reči.

loran
 Loran Prokopić u Eđšegu nastupa 14. februara, ali došao je i da podrži Novosadsku razmenu knjiga
milica cvet
 Dok je Vuk Cvetković učio da pravi obeleživače i koverte, Milica je fotkala i pila kafu s ‘ekološki osvešćenim popustom’.
radmila
 Radmila Marković je došla čak iz Beograda, sa našim gostom Knjigosaurusom, i vidite kako se provela. 🙂

Utisci volonterki mogu vam dodatno dočarati kako se Novosadska razmena knjiga ne može ne voleti, kad se jednom upozna (kao ni njen grad, uostalom).

andrea

stanis

Sve probrane fotografije možete pronaći na fejsbuk stranici Prerazmišljavanja.
Novosadsku razmenu knjiga organizuju (azbučno): Ana Bogojev, Dunja Vukčević, Katarina Kostić, Lazar Čovs, Frančeska Fajhner i Helena Mak.
Ova, 6. razmena, ne bi uspela bez pomoći volonterskog tima koji su činili: Aleksandar Dragojlović, Aleksandra Obradović, Aleksandra Reves, Andrea Aćimović, Andrea Janoši, Andrea Njegošević, Andrej Mak, Biljana Bojović, Dejan Vujkov, Jelena Katić, Marija Zemunović, Melinda Bogdanović, Milenko Vujić, Milica Cvetković, Miljana Kocić, i Stanislava Radosavljević.

Neki su radili za pultom, neki razvrstavali knjige po oblastima, neki anketirali posetioce, neki prevozili knjige i (svoj pozajmljeni) nameštaj, ali svi su učinili najviše što su na tom zaduženju mogli. Rezultat vidite na fotografijama učesnika koje i dalje objavljuju na heštegu #knjigegreju.

Ako vas zanima gde su knjige sada i šta će biti s njima do maja kada se družimo na drugom Razlistavanju, pogledajte ovaj video:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=foy07dnoe3k&w=560&h=315]

A do proleća, čitamo se!

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *