elektronske knjige
Misli povodom,  prerazmišljavanje

Elektronske knjige: 4 plusa i 1 minus

Da li ste umorni od uzaludnih tirada o prednostima tradicionalnog, štoćereći jedinog pravog čitanja?

Da li vaše oči prevrnu očima na visokoumne meme gde tableti stoje oko groba fizičke knjige, ili gde dete s predimenzioniranim smartfonom u jednoj, štapom u drugoj ruci bocka fizičku knjigu pronađenu na ulici, jer prvi put vidi tako nešto, ili gde plavuša u haljinici ispušta telefon, saginje se, podiže fizičku knjigu i postaje brineta u pantalonama?

Dobro mi došli.

Okupili smo se ovde da prodivanimo o divoti zle sprave koju nekad gotovo iskreno želimo da bacimo kroz prozor, ali bez koje ne možemo zamisliti kafu, gradski prevoz, čekanje u redovima, ni krevet, jer ne daje nam pristup samo slavičinim brigama o vakcinama i miroslavljevim smatranjima o ženskom telu, već i knjigama, zbog kojih se na Prerazmišljavanje svraća.

Nećemo se pitati zašto autori i delioci pobrojanih mema veruju da nacrtani tableti i telefoni ne sadrže knjige, jer znamo da su ih naši puni. Ako ne knjiga samih, onda bar vesti o njima, s gudridsa, bukmejta, skribda, novina, njuzletera, bukmarkera, bukovogilonog.

Knjige su svuda, ko što i treba da budu.

I eto, dođe dan da to bude tema mog zasebnog teksta, jer nedavno sam sebi morala da priznam neke stvari, što zaista nije bilo lako. U nastavku čitate četiri plusa i jedan minus koje ja s vrhova prstiju imam za elektronske knjige.

+: elektronske knjige čuvaju drveće

Drveće čuva nas. Od oluja, smetova, klizišta, visokih temperatura, nestanka s trenutno jedine planete na kojoj možemo opstati. A znamo koliko ja volim drveće.

+: selidba je lakša s e-bibliotekom

Znate ono kad vas pitaju šta biste rekli petnaestogodišnjoj verziji sebe? Moja bi od tridesetogodišnje čula da će se seliti mnogo više puta nego što je ikad pomislila da želi. Kažem ja, kad me pitaju u pametne dane, da sa sobom nosim samo neistraženo i novo, ali i toga na policama ima previše za kičme prijatelja koji mi u selidbama nose kutije. A priznaćete da ni kod vas nije bolje. (A ne morate ni priznavati, videla sam vaš novi book haul na instagramu.)

+: nikad niste bez knjige u džepu

(Ili, verovatnije, tašni, jer ženski džepovi su najsvakodnevniji primer mizoginije, no, o tome možemo drugde, bitno da se pomenulo.) Desiće vam se da npr. u poštu krenete bez knjige koju trenutno čitate, ali ne bez telefona. A u telefonu, uz sve dostupne aplikacije za knjigoložnike, imate čitave svetove.

+ i —: (moja) dioptrija

Nismo svi te konstitucije da, nakon najmanje osam sati klanjanja kapitalizmu, imamo snage da gledamo u neki drugi ekran, koliko god font i osvetljenje bili podesivi a popusti na elektronske knjige primamljivi. Moje me plusminus oči, zapažam, radije služe kad ih posle eksela usmerim na baštu il’ papir.

Zato sam ponudu IK Laguna — da dobijem mesec dana besplatnog premium naloga na aplikaciji EDEN Books, a među vama koji ovo čitate odaberem jednu osobu kojoj bih u njihovo ime poklonila isto to — morala prepakovati. Jer, šta će meni mogućnost da čitam knjige raznih izdavača na svom jeziku i diskutujem s drugim čitaocima, pravim virtuelne krugove prijatelja i informišem se o vestima iz knjiškog sveta — kad će je neko drugi zaista koristiti. I zato, umesto jednog promo koda za EDEN (koji je Borhes zamišljao kao svojevrsnu biblioteku), poklanjam dva, po jedan na svakoj društvenoj mreži Prerazmišljavanja. Na instagram vas vodi ovaj link, a na fejsbuk ovaj, pa birajte gde ćete se prijaviti. Odgovor na nagradno pitanje nalazi se u ovom pasusu, dobitnica ili dobitnik biće odabrani vernim rendomom.

Hvala što ste tu.

Do objave rezultata, čitamo se!

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *