Događaji,  Misli povodom,  prerazmišljavanje

Prerazmišljaton 2022 — čitalački izazov

OBOŽAVAM čitalačke izazove!

Nateraju me da se latim davno kupljenih i nikad otvorenih knjiga, da na vr’ Spiska izvučem nešto što sam i zaboravila da imam u nekoj selidbenoj ili Razmeninoj gajbici, da obrišem prašinu s one police u svojoj dečijoj sobi… ali najvolim ih kao inspiraciju za iznalaženje veza između pojmova, tako da i u naizgled nemoguć zadatak uklopim baš tu jednu knjigu koja mi se dugo čita.

Zato sam odlučila da moj prvi originalni čitalački izazov — Prerazmišljaton 2022 — bude što „labaviji”. Da se pre svega zabavimo čitajući knjige koje već imamo u planu, ali po zajedničkom rasporedu.

E sad.

Šta je Prerazmišljaton?

To je, kako naslov kaže, veliki godišnji čitalački izazov.

A to znači da traje tokom čitave 2022. godine. Svaki mesec ima svoju temu i cilj je da se svakog meseca pročita jedna knjiga koja toj temi odgovara. Za godinu dana, učesnica ili učesnik izazova koji mu se potpuno posveti pročitaće 12 knjiga. Međutim, niko nije obavezan da čita na sve teme. Možete učestvovati samo preko leta, ili samo tokom jednog meseca. Bitno (za mene, kako bih videla šta ko čita, i za ostale učesnice/ke, kako bi dobili nove ideje za čitanje) jeste da svoj izbor štiva javite na nekoj društvenoj mreži pod heštegom #prerazmišljaton2022.

U nastavku teksta predstaviću pojedinačne teme za svaki mesec, uz primere knjiga koje na teme odgovaraju, a na samom kraju čeka vas sažeta ček-lista koju možete preuzeti i koristiti za praćenje pročitanog. Primeri su zasnovani na knjigama koje sam volela ove godine.


Januar

Početak. Početak serijala, debitanstka knjiga nekog pisca, prva knjiga koje se sećamo kao pročitane, prvo izdanje neke knjige, prvi broj časopisa, prvi tom kolekcije, prva publikacija neke izdavačke kuće…

Na primer: Medved i slavuj, Ketrin Arden


Februar

Nešto ljubavno. Nismo iznad klišea, a niko nije iznad ljubavi, tako da u februaru čitamo ljubavnu priču. Može to biti klasik, može nešto sadašnje, možete temu uzeti u najširem smislu i pročitati neko poglavlje iz svete knjige religije po izboru, samo, što kaže Brena, da se volimo.

Na primer: Nerazdvojne, Simon de Bovoar


Mart

Karanfil. Feminizam. Ovde bih nam preporučila pre publicistiku no beletristiku, jer ovo je prilika da se upoznamo sa borbom i dostignućima žena, ali i beletristika koja se bavi ženama odgovara na temu.

Na primer: Priče o duši, Leposava Mijušković


April

Proleće. Avantura. Priroda se probudila, idemo na izlete, u duže šetnje, ne ulazi nam se u kuću. A možemo prošetati i knjigom. Pročitajmo avanturistički roman, bajku, biografiju istraživača…

Na primer: Pustolovine kapetana Hatere, Žil Vern


Maj

Praznici rada i mladosti. Knjiga za mlade. Idealno ako između redova preispituje ideologije.

Na primer: Aristotel i Dante otkrivaju tajne univerzuma, Bendžamin Alire Saenz


Jun

Mesec duginih boja. Čitamo delo LGBT+. autora ili teme. Publicistika ili beletristika, proza, poezija ili pisma, zbirka intervjua ili Predlog zakona — ograničenja nema.

Na primer: Tavanice, Zuzana Brapcova


Jul

Sredina leta. Letovanje ili želja da se na letovanje ode. Na raspustu smo ili ljubomorišemo zbog tuđih raspusta, tabani svrbe od vrelog asfalta i skitožeđi. Čitajmo putopise!

Na primer: Hadžiluk plemenitom snu, Boris Maksimović


Avgust

Titula. Knjiga koja u naslovu ima titulu, knjiga nosioca neke titule, knjiga o monarhiji, o doktorima, majstorima borilačkih veština… Pustimo mašti na volju.

Na primer: Dušmani, Ser Teri Pračet


Septembar

Škola. Lektira. Čitamo lektiru koja nam je manje ili više slučajno promakla. Može to biti i knjiga koja je danas deo lektire, a nije bila kada smo mi bili đaci ili studenti, ali što se ne bismo odvažili da pročitamo neku od koje smo svojevremeno pobegli.

Na primer: Zločin i kazna, F.M. Dostojevski


Oktobar

Bundeve, paukovi i omiljena fejsbuk polemika da li je Sveti Luka ili Noć veštica. Zato čitamo nešto strašno. Knjigu iz žanra horora ili trilera, ili knjigu koja govori o nečemu što nas plaši, ili knjigu koja nas sama po sebi užasava (recimo, obimom).

Na primer: Što na podu spavaš, Darko Cvijetić


Novembar

Poslednji ogrizak jeseni. Blato i beton. Boje su se povukle a sneg ne najavljuju. Kad pomislimo na novembar, mislimo na sivilo, a šta je sivlje od urbanog prostora. Značio nam novembar mokre nogavice i zamagljene naočare ili povratak u omiljene šarene gumene čizme, čitaćemo knjige koje se bave gradom. Mogu imati reč grad ili konkretan grad u naslovu, mogu se žanrovski smestiti u urbano, a mogu, recimo, biti uspomena iz grada koji smo posetili.

Na primer: Moja mama zna šta se dešava u gradovima, Radmila Petrović


Decembar

Praznici. Knjige koje povezujemo s mirisom cimeta, bile to lagane misterije, dečije knjige, knjige s magijom, knjige o porodici…

Na primer: Pustolovina božićnog pudinga, Agata Kristi


I, šta kažete? Hoćemo li se družiti na heštegu #prerazmišljaton2022? 🙂

Tu sam za dodatna pojašnjenja pojedinačnih izazova, a ček-listu za instagram stori i lično praćenje izazova možete preuzeti — odavde:

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *