Misli povodom,  prerazmišljavanje

12 najknjiga 2021. godine

Srećan početak godine i novog Goodreads izazova, ko slavi.

Prošle godine pročitala sam 58 knjiga i odustala od čitanja još 7. Ako vas bude zanimalo, mogu vam ih pobrojati i obrazložiti kako neka knjiga bude toliko nepotrebna da je i ne dočitam, ali najpre bih se zadržala na onima koje su dočitavanje zavredele. Među njima sam izdvojila 12 najdražih. Ne objektivno najboljih, da se razumemo, već najmojih, onih koje su me pomerile ka višem u književnosti i širem u sebi, koje su mi u trenutku čitanja dale baš ono što sam tražila, znala to na prvoj strani ili ne.

Na ovom spisku poređane su hronološki, onako kako sam ih čitala. Uz svaki naslov daću linkove do onlajn prodavnica u kojima je dostupan i prikaza koji će vam ih približiti ukoliko moja kratka preporuka nije dovoljna.Dušmani, Teri Pračet

Pračetov serijal o Gradskoj straži Ank-Morporka dugo mi je bio na trećem mestu, iza serijala o Smrti koji je iza serijala o vešticama, da bi ga baš ova knjiga dovela ispred svih. Pračet je uvek zabavan i uvek političan, ali ovom mi je pričom konačno pružio knjiškog blizanca u liku kapetana Sema Vajmsa, socijaliste plemićkog roda čija žena drži prihvatilište za zmajeve.

Kupite ovde: Laguna

Pozajmite u lokalnoj biblioteci.

Prikaze čitajte ovde: Libartes & Goodreads


Tavanice, Zuzana Brapcova

Knjiga koju sam iščekivala od promocije projekata IK Štrik u knjižari Zenit, još 2019. godine, koja je pred moja vrata stigla tren pre nego što će ta adresa postati nevažeća, koja je čitana u parovima širom bukstagrama, jer niko s njom nije smeo da ostane nasamo. Nikada nisi bila nigde drugde, a možda će se sve ovo tek desiti. Priča o Emi koja u duševnoj bolnici proživljava verzije svojih života iz koje čitalac izlazi izmenjen.

Kupite ovde: Štrik

Pozajmite u lokalnoj biblioteci.

Prikaze čitajte ovde: Goodreads & Stsh’s Book Corner


Moja mama zna šta se dešava u gradovima, Radmila Petrović

Pesnička knjiga pre nego zbirka pesama, strukturirana tako da traži čitanje redom, ali i pojedinačni stihovi imaju udar koji ja zauzvrat od poezije tražim. A onaj izbor iz zbirke, ono što viđamo citirano po mrežama, nije najbolje što knjiga ima. Zamalo najknjiga 2021. godine. Mogla bih se ograditi, ali i ja sam odrasla na selu i videla.

Kupite ovde: Makart

Pozajmite u lokalnoj biblioteci.

Prikaze čitajte ovde (baš ovde, oba najbolja su na Prerazmišljavanju), pišu ih Nikola Jelinčić & Isidora Đolović


Vrijeme koje se udaljava, Mirko Kovač

Zbog nje sam ponovo počela da pišem čitalački dnevnik i guglala kao da nema zagonetke preče na svetu od inicijala epizodnog junaka piščevih školskih dana. I sve mi se isplatilo. Zahtevna poput udžbenika istorije koji te neprestano podseća da mu ne smeš verovati, može se načeti od bilo kojeg pasusa bez bojazni da se u njemu snaga pisca neće osetiti.

Kupite ovde: Laguna

Pozajmite u lokalnoj biblioteci.

Prikaze čitajte ovde: Cyber Bosanka & Vijesti.me


Orlando, Virginia Woolf

Pozvao me prijatelj da gledamo Orlanda u pozorištu, pa rekoh da pročitam i knjigu na osnovu koje je rađen. Nisam očekivala da ću se u knjigu zaljubiti zauvek i mestimično ogorčena napustiti gledalište. Hvala, Marko. Na gudridsu sam u delu za utiske napisala samo „jedva čekam da je čitam opet”. For she had a great variety of selves to call upon, far more than we have been able to find room for, since a biography is considered complete if it merely accounts for six or seven selves, whereas a person may have many thousand…and these selves of which we are built up, one on top of the other, as plates are piled on a waiter’s hand, have attachments elsewhere, sympathies, little constitutions and rights of their own… so that one will only come if it is raining, another in a room with green cutrains, another when Mrs. Jones is not there… and some are too wildly ridiculous to be mentioned in print at all.

Kupite ovde: Arete

Pozajmite u lokalnoj biblioteci.

Prikaze čitajte ovde: Glif & Goodreads


Povratak kući, Ja Džasi

Ona me je baš dugo čekala nepročitana, a onda sam uz pomoć buktjuba i Delfi kutka krenula u crnu zapadnoafričku istoriju, vezala se za ljude i živote, i odmah naručila narednu knjigu Ja Džasi, na engleskom, da mi nešto zbog prevoda ne promakne. Sasvim razumem zašto je na poleđini knjige nazvana književnom naslednicom Toni Morison, a razlog nije tek u boji kože i tematici. Stil je takav da se ne može ni zamisliti pisanje ove istorije na drugi način. Treba da je čitanje lako kao dehumanizacija Drugog. Treba štampanim slovima biti odvojen od predmeta priče kao što su ljudi-osobe rešetkama odvojeni od ljudi-predmeta.

Kupite ovde: Laguna

Pozajmite u lokalnoj biblioteci.

Prikaze čitajte ovde: New Republic (preveden) & Goodreads


Priče o duši, Leposava Mijušković

Najknjiga 2021. godine.

Kupite ovde: NOrules

Pozajmite u lokalnoj biblioteci.

Prikaze čitajte ovde: Prerazmišljavanje povodom Leposave Mijušković & Knjiženstvo


Nerazdvojne, Simon de Bovoar

Pročitala sam je na preporuku osobe u čiji čitalački sud ne sumnjam, želeći da mi bude bliža (i autorka i preporučiteljka), opet ne znajući, ko ni s „Orlandom”, da će mi za rezultat dati novu mene.

Kupite ovde — i iskoristite kupon PRERAZMISLJAVANJE za dodatni popust: Kontrast

Pozajmite u lokalnoj biblioteci.

Prikaze čitajte ovde: Journal.hr & Lupiga.com


Plain Bad Heroines, Emily M. Danforth

Ako vam je „Kuća listova” preintelektualna, „Tajna istorija” prepretenciozna, a „Evelin Hjugo” prepamfletastična, volećete ovo od samog početka otprilike koliko i ja. Horor i crna komedija i film i književnost i meta i atmosfera škole za devojke u rangu „Mačke među golubovima”.

Kupite ovde: Book Depository

Čitajte besplatno na Scribdu uz moj link: https://www.scribd.com/g/1cy2bu

Prikaze čitajte ovde: Goodreads


Medved i slavuj, Ketrin Arden

Nedostajale su mi bajke i nedostajaće mi Ardenina Rusija još dugo pre nego što se usudim da se vratim. Ne mora se čitati zimi da bi se zima u njoj doživela, ali pomaže ako ostavite komad hleba u kuhinji pred spavanje.

Kupite ovde: Delfi

Pozajmite u lokalnoj biblioteci.

Prikaze čitajte ovde: Puella Sole & Bibliovca


U mraku, Ana Bolava

Najužasnija knjiga koju ćete pročitati ako vas je ikada poznato boleo vaš unutrašnji svet. Sve što u književnosti volim, o svemu što me u životu užasava.

Kupite ovde: Imprimatur

Pozajmite u lokalnoj biblioteci.

Prikaze čitajte ovde: Nemam ime, imam komentar & #knjiganaputu


The Secret Lives of Church Ladies, Deesha Philyaw

Dugo me zbirka priča nije vezala ovako, baš dugo se nisam vraćala na priče ispočetka, a onda zatvarala knjigu (u ovom slučaju aplikaciju) da tekst dvaput pročitane upijem u kožu poput ulja ili sunca, pre nego što počnem narednu. Da iste godine nisam upoznala Leposavu Mijušković, mogla je Diša Filija deliti prvo mesto sa Radmilom Petrović.

Kupite ovde: Book Depository

Čitajte besplatno na Scribdu uz moj link: https://www.scribd.com/g/1cy2bu

Prikaze čitajte ovde: LA Review of Books & GoodreadsDa li ste čitali nešto s mog spiska najknjiga 2021. godine? Da li ćete nešto na osnovu njega potražiti? Koje su vaše omiljene knjige otkrivene minule godine? Pišite mi sve, jer sve me zanima!

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *