Konkurs za najbolji putopis
Događaji,  Misli povodom

Klub putnika: Konkurs za najbolji putopis

Klub putnika postoji skoro 2 decenije, uspostavlja i održava veze između mapa i ljudi, pomaže putnicima i putopiscima da svoje priče podele s onima koji bi se (ili ne bi) za njima uputili. Sve praktično korisno što neformalno članstvo (drugačijeg nema) u Klubu pruža možete pročitati na njihovom sajtu, a ja ću se u ovom uvodu zadržati na filozofiji prekopiranoj sa stranice „O nama”:

Čovek se kreće po planeti, menjajući sve što dodirne, i bivajući promenjen svakim dodirom. Čovečanstvo je suma osećaja, misli, reči i dela svih ljudi, zbir putanja svih ljudskih čestica: veliki civilizacijski projekat u kome svi učestvujemo, stvarajući vrednosti za sebe i za druge.

Ja sam se s Klubom putnika upoznala posredstvom jednog od svojih omiljenih putopisaca Borisa Maksimovića, u čijoj se knjizi „Hadžiluk plemenitom snu” pominje njihova Putnička kuća. Od tada redovno pratim njihov njuzleter i povremeno navraćam na sajt, diveći se preduzimljivosti, otvorenosti, opštem duhu tabanosvrba i sposobnosti da se taj duh kreativno i korisno usmeri i kad se fizički miruje. Zato me je neizmerno obradovao poziv da ove godine budem među onima koji će prvi videti tekstove koji pristignu na konkurs „Spasimo putopis 2022”.

Dobro ste pročitali — ove godine sam, uz Lazara Pašćanovića, Luciju Vujnović, Marijanu Čanak, Pavla Aleksića i Uroša Krčadinca, u žiriju za procenu i nagrađivanje putopisa od kojih ćete neke čitati na sajtu Kluba, a neke i u narednim štampanim zbirkama.

A sad deo teksta radi kojeg ste na link kliknuli:

Četvrti regionalni nagradni konkurs „Spasimo putopis” traje do 15. februara 2022. a proglašenje rezultata biće upriličeno 20. marta.

U obzir dolaze samo tekstovi napisani na našim (BHSC) jezicima, poželjno je da nisu ranije objavljivani, a svaki autor može poslati najviše tri teksta. Adresa za slanje jeste klubputnika.kontakt@gmail.com, a mejl sa tekstom ili tekstovima treba nasloviti „Konkurs 2022”. Autori najboljih radova dobiće redom 200, 100 i 50 evra, dok će ostali iz užeg izbora dobiti mogućnost objavljivanja na sajtu/ u nekoj od narednih publikacija, kao i komentare i smernice žirija kako bi u putopisanju napredovali.

Ukoliko budete imali potrebe za dodatnim pojašnjenjima propozicija i uopšte funkcionisanja konkursa, možete ih potražiti na forumu Kluba putnika.

Ja se neiskazivo radujem februarsko-martovskom planu čitanja, a vi — pišite! 🙂

Književna kritičarka i aktivistkinja, osnivačica Novosadske razmene knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *