Novosadska razmena knjiga

Novosadska razmena knjiga višegodišnji je projekat Centra za kulturu i nove medije „16. jul”, još uvek neformalne grupe koju čine brojni volonteri, kojima koordinišu Katarina Kostić, Frančeska Fajhner, Marin Magda, Ivana Janjić, Tamara Dmitrović, Sara Đukanović, Danica Todorović, Nađa Horvat, Armansa Marušić, Marina Rangelov, Milica Radojević.

Organizuje se kvartalno, jednom po godišnjem dobu, uklapajući tematiku sa svakim od njih. Od 2017. godine održano je 18 velikih razmena i 7 manjih, tematski specijalizovanih. Proglašena je za događaj koji je obeležio 2019. godinu po izboru korisnika/ca kulturne stanice Eđšeg.

Ideja Razmene jeste da knjige koje nekome nisu potrebne u toku događaja pronađu svog pravog čitaoca. One kojima to ne pođe za rukom, vraćaju se u hraniteljsku biblioteku do narednog događaja, ili bivaju donirane različitim humanitarnim inicijativama.

Razmenjivanje funkcioniše po sistemu kupona — prerazmišljona. Učesnici donesu knjige, one se na prijemnom pultu preračunaju u prerazmišljone, uglavnom na osnovu očuvanosti i potražnje, i tim prerazmišljonima mogu se ’kupiti’ druge knjige iz baze koja se neprestano osvežava. Hraniteljska biblioteka Novosadske razmene knjiga broji blizu 10.000 knjiga.

_MG_5039

Prijatelji Novosadske razmene knjiga, hronološki:

***

U okviru Novosadske razmene knjiga održava se i Književno popodne, koje služi za predstavljanje lokalnih i manje lokalnih pisaca i knjiga. Ono je proširilo svoje polje razgovaranja, pa se u okviru njega održavaju i radionice dizajna omota za knjige, izrade predmeta od starih knjiga, ali i ekološke diskusije.

***

Novosadska razmena knjiga u medijima:

Kuda knjige idu posle?