Novosadska razmena knjiga

Novosadska razmena knjiga višegodišnji je projekat Centra za kulturu i nove medije „16. jul”, još uvek neformalne grupe koju čine brojni volonteri, a njome koordinišu Helena Mak, Ana Bogojev, Frančeska Fajhner, Dunja Vukčević, Lazar Čovs, Stanislava Radosavljević i Miljana Kocić.

Organizuje se kvartalno, jednom po godišnjem dobu, uklapajući tematiku sa svakim od njih. Od 2017. godine održano je 11 velikih razmena i nekoliko manjih, žanrovski specijalizovanih. Proglašena je za događaj koji je obeležio 2019. godinu po izboru korisnika/ca kulturne stanice Eđšeg.

Ideja Razmene jeste da knjige koje nekome nisu potrebne u toku događaja pronađu svog pravog čitaoca. One kojima to ne pođe za rukom, vraćaju se u hraniteljsku biblioteku do narednog događaja, ili bivaju donirane različitim humanitarnim inicijativama.

Razmenjivanje funkcioniše po sistemu kupona — prerazmišljona. Učesnici donesu knjige, one se na prijemnom pultu preračunaju u prerazmišljone, uglavnom na osnovu očuvanosti i potražnje, i tim prerazmišljonima mogu se ’kupiti’ druge knjige iz baze koja se neprestano osvežava. Hraniteljska biblioteka Novosadske razmene knjiga broji blizu 30.000 knjiga.

_MG_5039

Prijatelji Novosadske razmene knjiga, hronološki:

***

U okviru Novosadske razmene knjiga održava se i Književno popodne, koje služi za predstavljanje lokalnih i manje lokalnih pisaca i knjiga. Ono je proširilo svoje polje razgovaranja, pa se u okviru njega održavaju i radionice dizajna omota za knjige, izrade predmeta od starih knjiga, ali i ekološke diskusije.

***

Novosadska razmena knjiga u medijima:

Kuda knjige idu posle?